2010-11-29

Μετά τη στήλη "Η Δουλειά μου" έρχεται η "Πίσω απ' τη βιτρίνα"

Άρθρο του Ι. Ν. Μπασκόζου στο Βήμα Βιβλίο. Πίσω απ' τη βιτρίνα αυτής της Κυριακής, 28/11/2010:
"Περικοπές παντού. Την ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο θα την πληρώσει και ο κόσμος του βιβλίου. Στη Νέα Υόρκη ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε περικοπές του προϋπολογισμού στον δήμο κατά 1,6 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του προβλέπονται απολύσεις μεγάλου αριθμού δημοτικών υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και πολλοί βιβλιοθηκάριοι. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη Βρετανία καθώς η κυβέρνηση των Συντηρητικών στο πλαίσιο περικοπών του προϋπολογισμού αναμένεται να απολύσει σχεδόν το ένα τέταρτο των υπαλλήλων στις πολλές δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας.
Για το θέμα έχει ξεσπάσει διαμάχη καθώς επισήμως προτείνεται να αντικατασταθούν οι απολυμένοι με εθελοντές. Πολλοί γνωστοί συγγραφείς όπως οι Ρhilip Ρullman, Will Self, Κate Μosse έχουν εναντιωθεί, λέγοντας ότι ο βιβλιοθηκάριος δεν είναι απλός υπάλληλος αλλά ο άνθρωπος που σε οδηγεί στους δρόμους της παγκόσμιας σοφίας. Η θέση του δεν μπορεί να κρίνεται με κριτήρια της αγοράς. Τι να πω; Ευτυχώς που στην Ελλάδα δεν έχουμε βιβλιοθήκες και δεν κινδυνεύουν οι ανύπαρκτοι υπάλληλοί τους."

Για 2η συνεχή βδομάδα, κινδυνεύω να πάθω εγκεφαλικό Δευτεριάτικα! Πώς μπορεί κάποιος και υπογράφει κάτι τέτοιο;
Νομίζω, ότι αυτή τη βδομάδα είναι περισσότερο επιτακτικό από την προηγούμενη το να συγκεντρώσουμε υπογραφές σε σχόλια αυτής της ανάρτησης, προκειμένου ο κ. Μπασκόζος (στον οποίο θα στείλω το link αυτής της ανάρτησης) να δει ότι υπάρχουμε! 
Είναι απαράδεκτο να αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο. Και είναι ακόμα χειρότερο τ' ότι ο συγκεκριμένος κύριος, είτε δε διαβάζει την εφημερίδα στην οποία γράφει (και άρα δε διάβασε το BHMagazino της προηγούμενης εβδομάδας) για να μάθει τουλάχιστον ότι υπάρχουμε ή, ακόμα χειρότερα, το διάβασε και αποκόμισε την αρνητική εικόνα για τον κλάδο μας που αποκομίσαμε κι εμείς ως μέλη του. Φοβάμαι ότι η ζημιά που έγινε είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ότι αρχικά είχα υποθέσει!

Για άλλη μια φορά, περιμένω τα σχόλιά σας, γιατί αυτή τη φορά έχουμε να αποδείξουμε το αυτονόητο: την ύπαρξή μας!

Εδώ παραθέτω και την επιστολή που έστειλα η ίδια στον κ. Μπασκόζο:

Κύριε Μπασκόπουλε,

Θεώρησα τόσο ανάγκη όσο και υποχρέωσή μου να διαμαρτυρηθώ για το άρθρο σας στη στήλη "Πίσω απ' τη βιτρίνα" της Κυριακής, 28/11/2010.
Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως η Ελλάδα έχει και πολλές βιβλιοθήκες και πολύ σημαντικό αριθμό εργαζομένων επιστημόνων. Οι βιβλιοθηκονόμοι στην Ελλάδα, παλεύουν διαρκώς με μια εθνική πολιτική που δεν κατανοεί την σημασία των βιβλιοθηκών, εντούτοις καταφέρνουν να παράγουν σημαντικό έργο και να εξυπηρετούν τις πληροφοριακές και ερευνητικές ανάγκες πολυάριθμων χρηστών, προερχομένων από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και όλες τις μορφωτικές, κοινωνικές ή οικονομικές τάξεις. 
Και στην Ελλάδα οι βιβλιοθηκονόμοι είναι ικανοί να καθοδηγήσουν τις κοινότητές τους στο δρόμο προς τη σοφία και οι περισσότεροι από εμάς, παρ' όλο που βαδίζουμε σε ακάνθινους δρόμους, καταφέρνουμε να φέρουμε τους αναγνώστες μας ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό τον προορισμό.

Θεωρώ απαράδεκτο από μέρους σας, να ακυρώνετε το έργο εκατοντάδων βιβλιοθηκών και βιβλιοθηκονόμων λόγω άγνοιας. Για να διευκολύνω την ενημέρωσή σας στο θέμα, σας παροτρύνω να διαβάσετε τα blogs διαδικτυακά δραστήριων βιβλιοθηκονόμων (και ελπίζω να με συγχωρήσουν αυτοί που θα ξεχάσω να αναφέρω):


Επίσης, θα ήθελα να σας ενημερώσω πως το κείμενο αυτής της επιστολής θα δημοσιευθεί στο blog μου http://infoscienceaddict.blogspot.com και γι' αυτό θα σας πρότεινα αν θελήσετε να απαντήσετε να το κάνετε εκεί, ως σχόλιο στην αντίστοιχη ανάρτηση.


Ευχαριστώ,

Αφροδίτη Φράγκου (aka infoscienceaddict)




Στις 29 Νοεμβρίου 2010 2:25 μ.μ., ο χρήστης  έγραψε:


Καλημέρα
Νομίζω ότι παραναγνώστηκε το πνεύμα της στήλης. Η αναφορά μου ήταν επί τούτου υπερβολική για να δείξει το αντιθετο από αυτό που καταλάβατε. Ότι χρειαζόμαστε πολύ περισσότερες βιβλιοθήκες, φαντάζομαι θα συμφωνείτε τουλάχιστον σε αυτό.
Ευχαριστώ


Υ.Γ. Το ότι διαβάσατε βιαστικά τη στήλη φαίνεται και από την παραφθορά του επωνύμου μου.



Afroditi

 προς jbasko
29/11/2010, 3:29 μ.μ. 
Καλησπέρα σας,

Αν επισκεφθήκατε το ιστολόγιό μου, θα διαπιστώσατε πως η παραφθορά του ονόματός σας ήταν μια απλή παραδρομή στην προσφώνηση της επιστολής στο e-mail που σας έστειλα. Σε κάθε περίπτωση, οφείλω να απολογηθώ γι' αυτό και να αναφέρω, προς υπεράσπισή μου, πως σε όλη την υπόλοιπη ανάρτηση θα παρατηρήσετε πως το όνομά σας αναγραφόταν, εξ' αρχής, σωστά. 
Όσο για το γεγονός πως "παραναγνώστηκε" το πνεύμα της στήλης, φοβάμαι πως δεν είμαι μόνο εγώ που υπέπεσα σ' αυτό το ολίσθημα... Μήπως, λοιπόν, ήταν όντως αμφιλεγόμενο το μήνυμα της στήλης με τη φράση που επιλέξατε να διατυπώσετε τον προβληματισμό σας;

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση,

Αφροδίτη Φράγκου 

Συνέχεια της αλληλογραφίας με τον κ. Μπασκόζο:
29/11/2010 03:30μ.μ.

Καλησπέρα και πάλι
Το θέμα των βιβλιοθηκών είναι πολύ σοβαρό, φαντάζομαι ότι παρακολουθείτε τη στήλη μου και θα έχετε διαπιστώσει ότι με ενδιαφέρει πραγματικά. Επειδή έλαβα πολλά γράμματα με διαφορετικές οπτικές θα επανέλθω.
Γ.Μπασκόζος


Νομίζω ότι ως κλάδος δε θα μπορούσαμε να ευχηθούμε για κάτι περισσότερο.

Ευχαριστώ,
Αφροδίτη Φράγκου

(Ίσως τα καλύτερα νέα που είχαμε εδώ και καιρό; Ελπίζω!).

15 σχόλια:

Αφροδίτη Φράγκου είπε...

Ειδικά σε εποχή κρίσης, ο ρόλος του βιβλιοθηκονόμου είναι πιο κρίσιμος από ποτέ! Σε μια εποχή που ο πολιτισμός, το βιβλίο και η παιδεία γενικότερα γίνονται μια πολυτέλεια που δεν μπορεί να έχει μόνος του κανείς, θα έπρεπε να είναι δουλειά της πολιτείας να προστατεύσει το δικαίωμα των πολιτών της σε αυτά τα αγαθά. Αντ' αυτού, ακόμα και χώρες που έχουν σε πολύ μεγαλύτερη εκτίμηση τους επιστήμονες της πληροφόρησης τους απολύουν. Και το χειρότερο; Στη χώρα με μερικές από τις αρχαιότερες βιβλιοθήκες, που κάποτε έδωσε τα φώτα του πολιτισμού και τώρα τα έχει σβήσει, δημοσιογράφοι ενθέτων όπως το Βήμα - Βιβλία αγνοούν την ύπαρξη και των βιβλιοθηκών και των βιβλιοθηκονόμων! Κάποιος δεν κάνει κάτι καλά... και συνήθως δε φταίει μόνο ένας!

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Δυστυχώς για τον κύριο Μπασκόζο υπάρχουν και βιβλιοθήκες και βιβλιοθηκονόμοι στην Ελλάδα, οπότε μάλλον θα αναγκαστεί να λυπηθεί που θα μάθει ότι η προηγούμενη και αυτή η κυβέρνηση κάνουν το παν για να τις κλείσουν και να απολύσουν τους υπαλλήλους τους, όπως τα αδέρφια μας οι Νεοϋρκέζοι. Οι πρωτοπόροι λοιπόν Έλληνες κυβερνώντες μέχρι τώρα έχουν κλείσει τις παιδικές βιβλιοθήκες (από το Μάρτιο) και έχουν αφήσει στο έλεος των ανειδίκευτων καθηγητών τις σχολικές. Επίσης οι κυβερνήσεις μας αποψιλώνουν και τις ακαδημαϊκές (πέρυσι από 380 συμβασιούχους βιβλιοθηκονόμους) και φέτος από την επόμενη γενιά συμβασιούχων που τις λειτουργούν.

Σε πείσμα αυτών των προσπαθειών διάλυσης και απαξίωσης υπάρχουν και επιμένουν να υπάρχουν δεκάδες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα - κάποιες βραβεύονται και διεθνώς - (σε νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, τράπεζες, μουσεία, ερευνητικά ιδρύματα, δήμους, πολιτιστικούς συλλόγους κ.α.) Σε πείσμα αυτών των προσπαθειών διάλυσης και απαξίωσης υπάρχουν χιλιάδες βιβλιοθηκονόμοι που δουλεύουν και επιμορφώνονται, που παλεύουν καθημερινά να εξελίξουν τα πράγματα, που οργανώνουν συνέδρια και ημερίδες και σεμινάρια, με μεταπτυχιακά και διαδακτορικά, που διεκδικούν το αυτονόητο.

Σε πείσμα αυτών των προσπαθειών διάλυσης και απαξίωσης υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας και κάθε κοινωνικού χαρακτηριστικού που τις επισκέπτονται σε όλη την Ελλάδα.

Δυστυχώς στην Ελλάδα υπήρχαν εφημερίδες και δημοσιογράφοι που έκαναν τίμια τη δουλειά τους. Τι κρίμα που κλείνουν και έτσι απολύονται και κάποιοι πραγματικοί δημοσιογράφοι (μαζί με τους άλλους, τους "ανύπαρκτους")...

Ανώνυμος είπε...

Εδώ πρόκειται για ενορχηστρωμένο σχέδιο απαξίωσης του επαγγέλματος από την συγκεκριμένη εφημερίδα. Με την επιρροή που ασκεί ο τύπος, στοχεύει στη διαμόρφωση μιας κοίνής γνώμης που θα βρίσκει τις απολύσεις λογικές και τις βιβλιοθήκες είδος πολυτελείας! Ένας θρασύτατος δούρειος ίππος εφορμά μπροστά στα μάτια μας και κουβαλάει στα σπλάχνα του το μεσαίωνα και τον σκοταδισμό. Χρειάζεται σθεναρή αντίδραση!

Des. είπε...

Πραγματικά πιστεύμε πως είναι τυχαίο που ένας από τους κλάδους που πλήγεται περισσότερο σε καιρούς κρίσης, στον ανεπτυγμένο κόσμο, είναι οι βιβλιοθήκες και το προσωπικό τους?(σε Ευρώπη και Αμερική?). Σε εποχές που η ανώτατη εκπαίδευση θα ανήκει ξανά στους λίγους κύριως λόγω του δυσβάστακτου κόστους για μια μεσοαστική οικογένεια! Πόσο μαλλόν για μια μικροαστική?! (δείτε Λονδίνο, Πορτογαλία, σύντομα Ελλάδα)? Βαίνουμε προς ένα κοινωνικό-πολιτικό μοντέλο που η πλειοψηφία του λαού θα βρίσκεται υπό ελεγχόμενη οικονομική πτώχευση (ούτε καταναλώτης, ούτε επαίτης, μόνο τα βασικά). Προάγγελος αυτών είναι ο Νότος της Ευρωζώνης. Οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως ο περιορισμός της πληροφόρησης και της γνώσης αποσκοπεί στην κοινωνική και πολιτική διαχείρηση του πλυθυσμού. Είναι, νομίζω, πολύ εύκολο να αντιληφθούμε πως ο απληροφόρητος, μη σκεπτόμενος λάος είναι ο πιο εύκολα διαχειρίσιμος με πολιτικούς όρους, λάος. Ο λαός που εύκολα θα τρομοκρατηθεί, ο λάος που εύκολα θα καθοδηγηθεί. (Στο παρελθόν είδαμε την άνοδο του χιτλερισμού στην Ευρώπη και του Μακαρθισμού στην Αμερική.) Δείτε για πιο τοπικά, το παράδειγμα του Αγ. Παντελεήμονα. Πως μια τοπική κοινωνία απο τις πολιτικές επιλογές του κράτους και του δήμου οδηγήθηκε στην ξενοφοβία και την ακροδεξία. Τυχάιο? Δεν νομίζω που λέει και το σποτάκι. Διανύουμε δύσκολες εποχές που θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο. Τίποτε δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Ακόμα και οι απολύσεις δημοσιογράφων ή ο ξυλοδαρμός τους στις διαδηλώσεις από τις μονάδες καταστολής. Ολα συνδέονται προς τον περιορισμό της διακίνησης της πληροφορίας και της γνώσης.

Κατερίνα Τοράκη είπε...

Τελικά επανέρχεται αυτό που ανέφερα σχολιάζοντας το προηγούμενο θέμα. Και αλήθεια, αναρωτιέμαι, ο κ. Μπασκόζος και όλοι αυτοί που δηλώνουν με τέτοια ευκολία ότι δεν υπάρχουν βιβλιοθήκες, πώς το γνωρίζουν; Μήπως δοκίμασαν να επισκεφθούν κάποια βιβλιοθήκη στο δήμο τους και διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει; Μήπως είχαν την περιέργεια να δουν τι έχει και τι κάνει μία από τις βιβλιοθήκες που έχουν ίσως ακούσει ότι υπάρχει; Να ένα καλό θέμα για έρευνα. Η χρήση των βιβλιοθηκών... Τέλος πάντων, ο κ. Μπασκόζος ΔΕΝ θα έπρεπε να έχει τέτοια τοποθέτηση.

Des. είπε...

Σε συνέχεια του προηγούμενου σχολίου μου να αναφέρω πως δεν θεωρώ ενορχηστρώμενη προσπάθεια του Βήματος απέναντι στο κλάδο(ενά κλάδο που απαξιώθηκε από τους εκλεγμένους εκφραστές του πρωτίστος) αλλά ως ενα από τα κλασσικά φερέφωνα του καθεστώτος (καθώς μόνο δημοκρατία δεν έχουμε)Απλώς θέλουν να δικαιολογήσουν τις απολύσεις στο δημοσίο. Παντά πρωτος βάλλεται ο πιο αδύναμος κρίκος. Και όλοι ξέρουμε πως δεν είμαστε και στα high μας lately!!!

Des. είπε...

Μετά και την απάντηση του νομίζω πως εγώ τουλάχιστον θα τον απαλλάξω λόγω αμφιβολιών.....

Αφροδίτη Φράγκου είπε...

Θα συμφωνήσω κι εγώ. Νομίζω πως υπάρχουν αμφιβολίες... Σίγουρα, δεν μου γίνεται σαφές το μήνυμα της στήλης αλλά οκ...
Και νομίζω ότι πρέπει και από αυτό το σχόλιο να απολογηθώ για το ατυχές σφάλμα της προσφώνησης...

Ανώνυμος είπε...

πρέπει να αναγνωρίσουμε στον κύριο Μπασκόζο, ότι ανταποκρίθηκε άμεσα στους σχολιασμούς του άρθρου του ως προσβλητικού για τον κλάδο, ενώ αντίθετα η Πρόεδρός μας, περίμενε μετά από πέντε μέρες και δεκάδες σχόλια να δημοσιοποιήσει μία διάψευση!

aikker είπε...

Όταν διάβασα το "Ευτυχώς που στην Ελλάδα δεν έχουμε βιβλιοθήκες και δεν κινδυνεύουν οι ανύπαρκτοι υπάλληλοί τους" προσπάθησα να καταλάβω τι ήθελε να πει ο ...ποιητής (δεν ...τα παίρνω τόσο εύκολα όσο η Αφροδίτη :D):

α) "Ευτυχώς που στην Ελλάδα δεν έχουμε βιβλιοθήκες" - μπορεί ποτέ να είναι κάτι τέτοιο "ευτυχώς";;;; :-O
β) Αν ισχύει το ότι "στην Ελλάδα δεν έχουμε βιβλιοθήκες" σημαίνει ότι ο δημοσιογράφος ζει σε άλλη χώρα αφού δεν πήγε προφανώς ποτέ σε καμία βιβλιοθήκη!
γ) Αλλά τότε πως μπορεί να έχει γνώμη για το αν "κινδυνεύουν οι ανύπαρκτοι υπάλληλοί τους";;; ("ανύπαρκτοι" σε τι; σε αριθμό; ή "ανύπαρκτοι" γιατί δεν ανταποκρίνονται καλά στη δουλειά τους;)

Κατά τη γνώμη μου (αρχική αλλά και μετά την απάντηση του δημοσιογράφου) η υπερβολή ήταν όχι κακοπροαίρετη αλλά ...υπερβολική μέχρι θανάτου, αφού τελικά μας βυθίζει στην ανυπαρξία!
Η φράση είναι πολύ κακοδιατυπωμένη και μπορεί να ερμηνευθεί κατά το δοκούν. Πιστεύω ότι ο Μπ. ήθελε να δώσει έμφαση στον μικρό αριθμό των ελληνικών βιβλιοθηκών και των εργαζομένων σε αυτές, οπότε μάλλον δεν κινδυνεύουν όπως στο εξωτερικό.
Αλλά έτυχε σε μια εκρηκτική συγκυρία διαδοχικής κακής δημοσιότητας που με το παραμικρό τώρα παίρνουμε φωτιά! "Λογικό" και άκρως "ενοχλητικό"....

Ανώνυμος είπε...

αυτά ολα ειναι η κορυφή του παγόβουνου παιδιά. υπάρχουν πολλά που δεν ξέρετε. μηπως πρέπει να υπάρξη δυναμική παρέμβαση ώστε να χαλάσει η παρείτσα που δεν κάνει τίποτα;

Αφροδίτη Φράγκου είπε...

Και τι προτείνεις για να επιτευχθεί αυτό, ανώνυμε φίλε μας;

Des. είπε...

βασικά θα ήθελα πολύ να ενημερωθώ από τον ανώνυμο 2.29 σχετικά με αυτά που δεν ξέρουμε. Μια ενημέρωση "ανώνυμη" δεν βλάπτει...

kapoios είπε...

Μια ζωή παρείτσα ήταν η βιβλιοθηκονομία, άσχετα με βασικές κομματικές τοποθετήσεις δείτε τα τελευταια 10 με 15 χρόνια ποιοί κατέ/ανέλαβαν σημαντικές θέσεις για τις βιβλιοθήκες. Στην ουσία σε ποιούς ανατέθησαν τα πόστα. Γιατί ποτέ δεν έγινε κάποια δημόσια προκύρηξη και να δούμε τα πραγματικά προσόντα αυτών που κατέλαβαν τις θέσεις. ουτέ επίσημη κριτική για το ξεμπροστιασμά τους!!Μην μπω στη διαδικασία να αναφέρω συγκεκριμένα ονόματα τώρα...

Ανώνυμος είπε...

Εκείνα που δεν ξέρετε δεν θα γραφτουν στο blog συνάδελφοι. Δυναμικά όμως μπορείτε να παρέμβετε μόνο συμμετέχοντας στο συλλογικό οργανο. Η αποχή δεν σας βοηθάει. Αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, θα εχουν σοβαρό αντίκτυπο κυρίως στις θέσεις απασχόλησης. Επειδή δεν θέλω να ειμαι ανωνυμη, σας γράφω και το ονομά μου. Κάποιοι μπορεί να με γνωρίζουν.

Δαναη Γεωργάκη
ΠΕΤ Πελοποννήσου