Ένα ιστολόγιο για όλους τους επιστήμονες της πληροφόρησης που θέλουν να ενημερωθούν για θέματα του κλάδου, επιστημονικά ή επαγγελματικά, που έχουν διάθεση να συζητήσουν τους προβληματισμούς τους και που ψάχνουν συγκεντρωμένες αρκετές από τις ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες και blogs που σχετίζονται με τον κλάδο.
2011-06-14
Βιβλιοθηκονομία & Πληροφόρηση: Έρευνα για το Web 2.0
Βιβλιοθηκονομία & Πληροφόρηση: Έρευνα για το Web 2.0: "Σας ενημερώνουμε για μία νέα έρευνα που διεξάγουμε για το Web 2.0. Παρακαλούμε όλους τους φοιτητές, εργαζομένους σε βιβλιοθήκες, μουσεία κ..."
Ανακοίνωση της ΕΕΒΕΠ
Για να μη γεμίζω τις σελίδες με επικολλημένα κείμενα, αφού διαβάσετε την τελευταία ανακοίνωση της ΕΕΒΕΠ, μπορείτε να επιστρέψετε (αν θέλετε) στο blog μου για να δείτε την δική μου οπτική...
Γυρίσατε; Ωραία! Λοιπόν... κατ' αρχάς, μπράβο στους συντάκτες της ΕΕΒΕΠ που έμαθαν επιτέλους να προσθέτουν link στα κείμενά τους. Το μόνο που μένει, πλέον, είναι να μάθουν να διαβάζουν και μια δεύτερη φορά τα κείμενά τους πριν τα στείλουν, έτσι ώστε να μη μου δίνουν αφορμές για να σχολιάζω τις συντακτικές και, ενίοτε, νοηματικές ανακολουθίες των κειμένων τους.
Επίσης, μια απορία: όταν υπογράφει ένα κείμενο το Δ.Σ. το υπογράφει το σύνολο του Δ.Σ. ή μόνο τα μέλη που προέρχονται απ’ την πλειοψηφούσα παράταξη; Αυτό γιατί πολλά έχουν ακούσει τα αυτιά μου και δεν ξέρω τι να πιστέψω.
Όσο για τις προτάσεις, για να περάσω και στο προκείμενο, θα προτιμήσω την προσφιλή τακτική μου να σχολιάζω κάθε σημείο χωριστά:
«Ως στόχος και βασική επιδίωξη της Ένωσης είναι να αναγνωριστεί ο θεσμικός ρόλος των βιβλιοθηκών στην κοινωνική ζωή του τόπου και η συμμετοχή τους στην οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.»
Με δεδομένο ότι η αναγνώριση του θεσμικού ρόλου των βιβλιοθηκών είναι βασικός στόχος και επιδίωξη της Ένωσης, κρίνοντας το πόσο πραγματικά αναγνωρίζεται ο θεσμικός τους ρόλος, πόσο καλή δουλειά κάνει τελικά η Ένωση; Γιατί εγώ βλέπω βιβλιοθήκες που κλείνουν, βιβλιοθήκες που συντηρούνται απ’ το προσωπικό τους, προσωπικό βιβλιοθηκών που παραμένει απλήρωτο γιατί κανείς δεν έχει πετύχει την προαναφερθείσα αναγνώριση. Και ο λόγος που το αναφέρω είναι γιατί η Ένωση, μετράει καμιά 30αριά (αν δεν κάνω τρομερό λάθος) χρόνια ύπαρξης που προσπαθεί να πετύχει αυτό ακριβώς. Το ερώτημά μου είναι πόσο συνδέεται η αποτυχία της Ένωσης σ’ αυτό τον τομέα με το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό ανακυκλώνονται τα ίδια πρόσωπα όλη αυτή την τριακονταετία; Να με συγχωρούν οι συνάδελφοι για την αυστηρή κριτική αλλά μήπως να κάνουν χώρο και στη νεότερη γενιά βιβλιοθηκονόμων να προσπαθήσει για τη βελτίωση της εικόνας που δίνουν οι βιβλιοθήκες;
Κεντρική ιδέα για την επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι η θέση της Ένωσης για ίση ευκαιρία όλων των Ελλήνων στην παροχή γνώσεων και πληροφοριών. Η επιδίωξη αυτή μπορεί να υλοποιηθεί μόνο αν:
Δεν θέλω ούτε να σχολιάσω την κακή χρήση της Ελληνικής σ’ αυτή την πρόταση. Αν όμως, δεν είναι εσφαλμένη η χρήση της Ελληνικής και τα εννοούν αυτά που γράφουν, ας μου πουν, γιατί μόνο των Ελλήνων και όχι όλων των πολιτών που ζουν στη χώρα μας; Εκτός αν η πρόεδρος της Ένωσης έπαψε να παρατηρεί τις όμορφες ιστορίες των αλλοδαπών που έρχονται στη βιβλιοθήκη για να βρεθούν κάπου που δε θα τους ζητήσουν πράσινη κάρτα (Ήμαρτον τι θυμήθηκα πάλι!)
- Υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη όλων των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών της χώρας. Η ισόρροπη αυτή ανάπτυξη στηρίζεται στην ομοιόμορφη ανάπτυξη συλλογών, επεξεργασία των βιβλιογραφικών πληροφοριών, τη δημιουργία ενιαίου ηλεκτρονικού καταλόγου ανοικτής πρόσβασης, τη χρήση κοινών εργαλείων βιβλιογραφικής και θεματικής επεξεργασίας των τεκμηρίων κ.λπ.
Δε βλέπω την ώρα να συμβεί κάτι τέτοιο! Μόλις πείσει τον δήμαρχό μας να μάς χορηγήσει τα κονδύλια που χρειαζόμαστε για να πάψουν να εξαρτώμαστε απ’ τις δωρεές που έρχονται στις σακούλες τις λαϊκής (και καλά που έρχονται κι αυτές αλλιώς θα δανείζαμε λογοτεχνία που εκδόθηκε μέχρι το ‘80-’85. Τη Μαντά και τη Δημουλίδου ούτε που θα τις είχαν ακούσει τα μέλη μας!).
Αλήθεια, για τον ενιαίο κατάλογο, θα μας χορηγήσει η Ένωση τα χρήματα που χρειαζόμαστε ή θα πάρει το Δ.Σ. απευθείας κονδύλι απ’ την κυρία Διαμαντοπούλου για να πάρουμε το ΑΒΕΚΤ το 5.6 μπας και βγάλουμε ποτέ online τον κατάλογό μας; Α! Μήπως θα καλύψουν και τις υπερωρίες που πρέπει να κάνω για να διορθώσω τον κατάλογό μου;
Μήπως θέλουν τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού να επιχορηγούν την Ένωση και να επιφορτίζουν το Δ.Σ. με την ισόρρροπη κατανομή των πόρων;
160 χρόνια απ’ τη γέννηση του Dewey και 80 απ’ το θάνατό του, τώρα θυμήθηκε η Ένωση να μας πει για κοινά εργαλεία βιβλιογραφικής και θεματικής επεξεργασίας; Και, επειδή εν μέρει έχουν δίκιο για την απουσία της κοινής αντιμετώπισης των τεκμηρίων, πού ήταν η Ένωση 30 χρόνια τώρα που κάθε βιβλιοθήκη χάραζε τη δική της πολιτική βιβλιογραφικής και θεματικής επεξεργασίας να μας αρπάξει απ’ τ’ αυτί και να μας πει «τι χάλια είναι αυτά στους καταλόγους σας;».
- Αναπτυχθούν σύγχρονες υποδομές πληροφορικής και δικτύωσης στις Δημοτικές /Δημόσιες Βιβλιοθήκες της Ελλάδος και η λειτουργική τους διασύνδεση με τις άλλες κατηγορίες ελληνικών βιβλιοθηκών.
Κοίτα κάτι πράγματα! Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ανακαλύπτουν την Αμερική με καμιά 500αριά χρόνια καθυστέρηση. Ισχύουν τα ερωτήματα που έθεσα για την προηγούμενη παράγραφο.
- Δημιουργηθούν & αναπτυχθούν συνεργατικές δράσεις για την υποστήριξη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών με τη δημιουργία κεντρικού συνεργατικού βιβλιογραφικού καταλόγου ελληνικών Δημοτικών Βιβλιοθηκών ως υποσυστήματος ενός Εθνικού Καταλόγου Βιβλιοθηκών.
Ουφ! Ευτυχώς που δεν είμαι εγώ επικεφαλής της βιβλιοθήκης που δουλεύω γιατί με τόση κριτική που ασκώ στην Ένωση, δεν νομίζω πως έχουν μείνει και πολύ συνάδελφοι που θα θέλουν να συνεργαστούν μαζί μου για την υποστήριξη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών. Παρεμπιπτόντως, αυτή την πρόταση για ενιαίο συνεργατικό βιβλιογραφικό κατάλογο Δημοτικών, την έχω ακούσει από κάπου αλλού, ως πρόταση για τις Δημόσιες. Χαίρομαι που τα μέλη του Δ.Σ. πού και πού ακούνε και τις προτάσεις σοβαρών συναδέλφων του χώρου μας (κι ας μην τούς δέχονται όλους ως μέλη, όπως έχω γράψει και στην ανάλογη ανάρτηση). Αλλά με δεδομένη την ανάγκη κοινής πολιτικής βιβλιογραφικής και θεματικής επεξεργασίας που ζητούν στην προηγούμενη παράγραφο, πού θα βρεθούν τα κονδύλια ώστε να προσληφθούν οι συνάδελφοι που θα κάνουν τον έλεγχο των εγγραφών που ήδη υπάρχουν στους επιμέρους καταλόγους;
Τι σας λέω κι εγώ τώρα, ε;
- Οι δημοτικές/δημόσιες βιβλιοθήκες στελεχωθούν από εξειδικευμένο προσωπικό.
Ναι, μήπως να διώξουμε και το μη εξειδικευμένο προσωπικό για να το αντικαταστήσουμε με εξειδικευμένο, μιας και ο κ. Παπακωνσταντίνου δε μας επιτρέπει να προσλάβουμε άλλα άτομα; Για κάθε 5 κλητήρες, θα προσλαμβάνεται ένας βιβλιοθηκονόμος. Σίγουρα θα πετύχουμε τους στόχους μας με αυτούς τους ρυθμούς...
- Οι δημοτικές/δημόσιες βιβλιοθήκες αναδείξουν, προβάλουν και αξιοποιήσουν τα πολιτιστικά αποθέματα των τοπικών κοινωνιών με τη ανάπτυξη και διαχείριση κοινής πλατφόρμας φιλοξενίας και διάθεσης ψηφιακού ή ψηφιοποιημένου υλικού για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Europeana.
Αυτή είναι μια πραγματικά καλή ιδέα, μόνο που δεν ξέρω πώς γίνεται, οπότε... παρακαλώ την ΕΕΒΕΠ να διοργανώσουν μερικά ακόμα σεμινάρια προς αυτή την κατεύθυνση.
- Οι βιβλιοθήκες παρέχουν σύγχρονες υπηρεσίες προς τον πολίτη στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, της πληροφοριακής παιδείας, της προώθησης της φιλαναγνωσίας κλπ.
Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προωθηθεί κεντρικά από την πολιτεία... ας πείσει κάποιος τους καθηγητές (την πλειοψηφία, προφανώς δε μιλάμε για το σύνολο γιατί πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις) τεχνολογίας να μη ζητάνε φωτοτυπίες αλλά πληροφορίες απ’ τους μαθητές και ας κατανοήσουν ότι η βιβλιοθήκη πρέπει να’ναι κομμάτι της σχολικής εκπαίδευσης, να ενισχυθούν οι σχολικές βιβλιοθήκες και να υπάρχει στο σχολικό πρόγραμμα η ώρα της βιβλιοθήκης όπου οι μαθητές θα εκπαιδεύονται στην έρευνα (που φτάνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και δεν ξέρουν να ψάξουν τίποτα αν τους κλείσεις τη σελίδα αναζήτησης της google γιατί στις άλλες δε γίνεται αναζήτηση με greeklish)
- Υπάρξει ισότιμη συμμετοχή των βιβλιοθηκών στην κατανομή των πόρων για τον πολιτισμό και συντονισμός των δράσεων που αναλαμβάνουν.
Ισότιμη; Σύμφωνοι αλλά είναι δυνατόν να παίρνουν τα ίδια κονδύλια βιβλιοθήκες που εξυπηρετούν χιλιάδες με αυτές που εξυπηρετούν εκατοντάδες; Και ποιος θα συντονίσει τις δράσεις; Με το άναρχο καθεστώς που υπάρχει στην εξέλιξη του προσωπικού στο δημόσιο, που μόνο τα τελευταία χρόνια γίνεται αξιοκρατικά, ποιος θα βρεθεί επικεφαλής του συντονισμού ενός ανομοιογενούς προσωπικού που μπορεί συχνά να είναι και περισσότερο κατηρτισμένο απ’ τον ίδιο; Κατανοώ ότι αυτά είναι ψιλά γράμματα αλλά νομίζω ότι από αυτά προκύπτουν σοβαρές πρακτικές δυσκολίες που πρέπει να έχουμε κατά νου όταν κάνουμε προτάσεις, ώστε να ελέγχεται το πόσο ρεαλιστικές είναι.
Η Ένωση στοχεύει στη σύνταξη της Πράσινης Βίβλου των Βιβλιοθηκών της Ελλάδος όπως είχε προταθεί από την Επιτροπή της Ένωσης για τη χάραξη μιας Εθνικής Πολιτικής για τις Βιβλιοθήκες που παρουσιάστηκε σε ειδική συνεδρία που διοργάνωσε για το σκοπό αυτό στο πλαίσιο του 17ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Γιάννενα 2008) αφού ληφθεί υπόψη και η Ευρωπαϊκή Λευκή βίβλος.
Αυτό το τελευταίο με έκανε να σκεφτώ ένα μόνο πράγμα... Πόσο χαμένος πήγε ο κόπος μου γράφοντας όλες τις παραπάνω γραμμές; Γιατί, αν από το 2008 που προτάθηκε η σύνταξη της Πράσινης Βίβλου, η ΕΕΒΕΠ δεν έχει καταφέρει εδώ και 2,5 χρόνια (και κάτι ψιλά για να ακριβολογούμε) να την υλοποιήσει, τότε, όοοοολες οι παραπάνω προτάσεις, θα υλοποιηθούν μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές...
Μπου χα χα!
Have a nice day!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)