2012-05-11

Ο Θεός απέκτησε το δικό του Banksy: Ο θόλος εκκλησίας της Βαρκελώνης διακοσμείται με graffiti

Μια εντυπωσιακή τοιχογραφία με spray ζωγράφισαν καλλιτέχνες graffiti σε εκκλησία της Βαρκελώνης. Την είδηση είδα να περνάει στο BBC World News και ψάχνοντας για λεπτομέρειες βρήκα ένα σχετικό άρθρο.

Ευσεβείς καλλιτέχνες γκράφιτι ζωντανεύουν μια ισπανική εκκλησία σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του ηθικού της χώρας, που βουτά σε μια διπλή ύφεση. Ο εφημέριος Ramon Mor επιτάσσει τον Rudi και τον φίλο του House για να ζωγραφήσουν με spray τις ρωμανικές τοιχογραφίες της εκκλησίας.


Ο Mor, ώντας στο πηδάλιο της εκκλησίας Santa Eulàlia στη γειτονιά L'Hospitalet στη Βαρκελώνης για λιγότερο από ένα χρόνο, διακινδύνευσε την οργή των πιστών με την κίνησή του. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι εξασφάλισε άδεια από τον αρχιεπίσκοπο μόνο για να “διακοσμήσει” το εσωτερικό του ιερού κτίσματος τους 1957, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα σε graffiti και ζωγραφική με spray. Αλλά το ρίσκο του φαίνεται να έχει αποδώσει, με το ποίμνιό του «να ενθουσιάζεται»με τα αποτελέσματα του 10-ήμερου έργου - και οι υπόλοιπες εκκλησίες τώραέρχομαι σε επαφή για να δουν αν μπορούν να τον αντιγράψουν.
Είπε: «Ο Rudi μου παρουσίασε κάποια θαυμάσια, φανταστικά σκίτσα. Είχεσυλλάβει την ουσία τέλεια. Δεν ήταν ένα αντίγραφο και επίσης είχε ένα πραγματικό μήνυμα.
«Η εκκλησία, που πάντα προσπαθούσε να είναι σύγχρονη με τρόπους έκφρασηςτου χριστιανικού της μηνύματος, δεν μπορεί να σταματήσει να το κάνει αυτό. Αυτό θα μπορούσε να φέρει  πολλούς νέους σ' εμάς.

  Spain

«Εάν οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η τοιχογραφία έγινε από καλλιτέχνες graffiti, στη συνέχεια, χάρη στην ποιότητα των σχεδίων και του μεγέθους των πινελιών (τόσο λεπτές και τέλειες), δεν θα το καταλάβαινα καθόλου.

«Η τέχνη, λοιπόν, - είτε είναι γκράφιτι, ελαιογραφίες, ακουαρέλες - όταν είναι καλή αποκαλύπτει  το καλύτερο της ανθρωπότητας». Ο 38χρονος Rudi, καλλιτέχνης εδώ και 20 χρόνια, λέει πως στην αρχή σάστισε όταν του πρότειναν τη δουλειά αλλά δε δίστασε να δεχθεί. Κάλεσε τον Μαδριλένο φίλο του, τον House και αμέσως άρχισαν να ερευνούν πώς μπορούν να ζωγραφιστούν Ρωμανικές εικόνες με spray.

Η κεντρική ιδέα ήταν να συμπεριλάβει εικόνες της Παναγίας, του Ιησού Χριστού της προστάτιδας της εκκλησίας Santa Eulàlia και μια οικογένεια που συμβόλιζε τους πιστούς της εργατικής τάξης της γειτονιάς της L'Hospitalet.

Είπε: Έπρεπε να αναλύσουμε τις εκφράσεις, την αισθητική. Μελετήσαμε τις Ρωμανικές μεθόδους, τις πινελιές, τα χρώματα και πώς να ζωγραφίσουμε ένα θόλο ώστε να φαίνεται καλά από κάτω. “Όλες οι τοιχογραφίες έγιναν με spray, εκτός από κάποιες πινελιές με μαύρο που μπήκαν για να προσθέσουν λίγο στυλ”.


Δεν υπάρχουν σχόλια: