2012-06-26

Ενωτική Πορεία Βιβλιοθηκονόμων: «Συνέχεια - Συνέπεια - Πρόοδος»: Επιστολή προς τα μέλη της ΕΕΒΕΠ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η ελληνική κοινωνία διέρχεται μία βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας κρίσης. Έργο όλων των πολιτών αυτής της χώρας είναι να συμβάλλουν με όποιον τρόπο μπορούν ούτως ώστε η κοινωνία μας να ξεπεράσει αυτήν την κρίση και να προχωρήσει μπροστά.

Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, την ίδια ώρα, ένα από τα θύματα αυτής της κρίσης, είναι και οι βιβλιοθήκες (όλων των ειδών και κατηγοριών). Και ενώ η κοινωνία ιεραρχεί διαφορετικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, η βιβλιοθηκονομική κοινότητα γνωρίζει ότι απαξιώνοντας τον ρόλο των βιβλιοθηκών, δεν τίθεται μόνο σε αμφισβήτηση η ύπαρξη του επαγγέλματός μας, αλλά κυρίως τίθενται σε αμφισβήτηση και οι υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν από αυτές προς τους πολίτες.

Σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή, οι βιβλιοθήκες είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίες για τον πολίτη, παρέχοντας ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στην πληροφορία, την γνώση, τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, χωρίς κανένα πρόσκομμα ή λογοκρισία προς όλους.

Επιπλέον, οι διεθνείς συγκυρίες, όπως η διαφαινόμενη υιοθέτηση της ACTA από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δυσχεραίνουν την θέση των βιβλιοθηκών και του έργου που παράγουν στις κοινωνίες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω εκτιμάμε ότι η συλλογική δράση είναι αναγκαία στην παρούσα συγκυρία, περισσότερο από ποτέ και η πλειοψηφούσα παράταξη στο απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο Ενωτική Πορεία Βιβλιοθηκονόμων: «Συνέχεια - Συνέπεια - Πρόοδος»προτείνει μία σειρά από συγκεκριμένες δράσεις μέσα από μία ισχυρή Ένωση, για την διαφύλαξη της ουσίας του έργου που παράγουμε στην ελληνική κοινωνία τόσα χρόνια.

Άλλωστε οι δράσεις που προτείνουμε υπήρξε και ο βασικός άξονας βάσει του οποίου εργαστήκαμε αυτά τα δυο χρόνια. Οι άξονες αυτής της δράσεις αφορούν:

  • Υιοθέτηση Εθνικής Πολιτικής Βιβλιοθηκών. Όχι μόνο δεν είναι ανέφικτο, αλλά δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη των βιβλιοθηκών σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Έχουμε προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την υλοποίηση μιας τέτοιας στρατηγικής και θα συνεχίσουμε να την επιδιώκουμε, γιατί το μεγάλο έλλειμμα στον κλάδο μας είναι ότι δεν υπάρχει μια τέτοια στρατηγική.
  • Ανάπτυξη του δικτύου των δημοτικών βιβλιοθηκών. Μέσα από τα τρία πανελλήνια συνέδρια που διοργάνωσε η Ένωση τα τελευταία χρόνια, έχει κατατεθεί ένα πλήρες σχέδιο ανάπτυξης των δημοτικών βιβλιοθηκών μέσα από δίκτυα και συνεργατικές δράσεις. Το σχέδιο αυτό βρίσκεται στην φάση της τελικής επεξεργασίας του από τους αρμόδιους φορείς. Επιπλέον, έχει κατατεθεί πλήρες σχέδιο – πρόταση για την θέση των δημοτικών βιβλιοθηκών στους νέους Ο.Ε.Υ. των Δήμων.
  • Ολοκληρωμένη πρόταση για την θέση των νοσοκομειακών βιβλιοθηκών στους Ο.Ε.Υ. των νοσοκομειακών μονάδων.
  • Κατοχύρωση του επαγγελματικού κύρους των βιβλιοθηκονόμων μέσα από δράσεις της Ένωσης, εκπαίδευση και δια βίου μάθηση των επαγγελματιών, αλλά κυρίως μέσα από την αύξηση του κύρους στην ελληνική κοινωνία.
  • Επεξεργασμένη πρόταση για την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας στις βιβλιοθήκες.
  • Παρεμβάσεις όταν και όπου χρειάζεται, σε τοπικό, περιφερειακό ή και εθνικό επίπεδο για την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των βιβλιοθηκών όλων των ειδών.
  •  
  • Ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων και των συνεργασιών, τόσο μέσα από την εκπροσώπηση της ΕΕΒΕΠ σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, όσο και από την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων εντός και εκτός της χώρας.
  • Αξιοποίηση των νέων μεθόδων μάρκετινγκ για να προβάλλουμε την Ένωση και τις δράσεις της όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία αλλά και διεθνώς. Μια σχετική δράση είναι και η εκπομπή «Βιβλιοθήκες στα FM» μια παγκόσμια πρωτοτυπία για τα βιβλιοθηκονομικά δρώμενα. 

Επειδή πιστεύουμε ότι μόνο μία Ένωση που θα συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό επιστημόνων και επαγγελματιών γύρω της μπορεί να λειτουργήσει εποικοδομητικά, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και για την διασφάλιση της λειτουργίας των ελληνικών βιβλιοθηκών,

Επειδή η μέχρι τώρα πορεία μας, θεωρούμε ότι αποτελεί εχέγγυο αγωνιστικής διάθεσης και δράσεων, καθώς επίσης επιστημονικής ανάπτυξης και λειτουργίας,

Επειδή εκπροσωπούμε επαγγελματίες και επιστήμονες από διαφορετικά είδη βιβλιοθηκών,

Σας καλούμε καταρχάς να συμμετάσχετε στις διαδικασίες εκλογής του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΒΕΠ, πράγμα που θα είναι επ’ ωφέλεια όλων μας,

Και κυρίως

Σας καλούμε να εμπιστευτείτε για άλλη μία φορά τον συνδυασμό μας, ευελπιστώντας πως με μία ενδυναμωμένη Ένωση θα μπορέσουμε συλλογικά να πετύχουμε πολύ περισσότερα.

Με τιμή,

Οι υποψήφιοι

Μαρία Αλεξανδράκη

ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκαρίων. (έτος ίδρυσης 1968).

Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου από το 1967 έως το      1987.

Καθηγήτρια ταξινόμησης της Σχολής Βιβλιοθηκονομίας της ΧΕΝ Αθηνών από το 1969 έως το 1977.

Επιστημονική Σύμβουλος σε θέματα Βιβλιοθηκών και Πληροφόρησης στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης   από το 1998 έως το 2007.

Συντονίστρια βιβλιοθηκονομικών εργασιών της ελληνικής έκδοσης της Δεκαδικής Ταξινόμησης M. Dewey (έκδοση 2001).

Συντονίστρια του έργου «Θησαυρός Ελληνικών Όρων» (έκδοση 2005).

Καθηγήτρια της διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού στο University College του Lexington – KY, USA, από το 1990 έως το 1996.

Διετέλεσε πρόεδρος της ΕΕΒΕΠ από το 2003 έως το 2006.

Είναι μέλος του ΔΣ του ΕΚΕΒΙ εκπροσωπώντας την ΕΕΒΕΠ από το 2003 έως σήμερα, του Ελληνικού Συνδέσμου των Ηνωμένων Εθνών, της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη, της Διεθνούς Αμνηστίας και του Εθνικοτοπικού Συλλόγου της Κρήτης.

Έχει τρία εγγόνια.

Γιώργος Γλωσσιώτης


Έχει γεννηθεί το 1972. Σπούδασε Βιβλιοθηκονομία στο ΤΕΙ της Αθήνας και έχει Δίπλωμα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα εξειδίκευσης «Πληροφορική και Διοίκηση» του ΤΕΙ Πειραιά.

Εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της ΕΕΒΕΠ από το 2003, έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας για δύο θητείες, καθώς επίσης και Αντιπρόεδρος του ΔΣ. Μέλος σε διάφορες επιτροπές της ΕΕΒΕΠ. Εκπροσωπεί την Ένωση στις Γενικές Συνελεύσεις της IFLA και της EBLIDA από το 2005.

Από το 2011 είναι εκλεγμένο μέλος στο Management of Libraries Associations Section της IFLA. Από το 2012 είναι εκλεγμένο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της EBLIDA.

Έχει εργαστεί στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον ιδιωτικό τομέα (Αναδρομική καταλογογράφηση των βιβλιοθηκών του Ιονίου Πανεπιστημίου). Από το 2000 είναι υπεύθυνος στην Βιβλιοθήκη / Τμήμα Τεκμηρίωσης του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Συμμετέχει ως σύμβουλος σε διάφορα έργα βιβλιοθηκών (ιδιωτικές βιβλιοθήκες, μοναστηριακές βιβλιοθήκες κλπ)

Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό εθνικών και διεθνών συνεδρίων.

Είναι συμπαραγωγός και συμπαρουσιαστής της εκπομπής «Βιβλιοθήκες στα FM».

Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη.

Μαρία Δουκατά


Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1982. Έχει σπουδάσει Βιβλιοθηκονομία στο ΤΕΙ Αθήνας και είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου «Διοίκηση και Οργάνωση Βιβλιοθηκών με έμφαση στις Νέες Τεχνολογίες της Πληροφορίας» του Τμήματος Αρχειονομίας & Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από το 2005 ως το 2009 εργάστηκε στην βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τώρα εργάζεται ως βιβλιοθηκονόμος στην ΓΣΕΒΕΕ (Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων – ΓΣΕΒΕΕ). Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης από το 2006. Έχει αναλάβει την επιμέλεια συλλογικών έργων της ΕΕΒΕΠ και συμμετείχε στην οργανωτική επιτροπή των τριών Πανελληνίων Συνεδρίων Δημοτικών Βιβλιοθηκών. Έχει συμμετάσχει, επίσης, στην οργάνωση ημερίδων και σεμιναρίων της ΕΕΒΕΠ. Έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις σε συνέδρια – συμπόσια και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και συνέδρια σχετικά με τον κλάδο.


Ελένη Καλογεράκη


Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Βιβλιοθηκονομία και Κοινωνιολογία.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην Επιστήμη της Πληροφόρησης από το Παν/μιο Λονδίνου. Είναι υπεύθυνη στην Ιατρική Βιβλιοθήκη του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός όπου εργάζεται από το 1982. Έχει διδάξει στο τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας επί 10 χρόνια και στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ σε επιμορφωτικά σεμινάρια στο τομέα της Βιβλιοθηκονομίας και πληροφόρησης.

Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και επιστημόνων πληροφόρησης από το 1980 και Γενικός Γραμματέας την περίοδο 1996-1997. Μέλος της European Association for Health Information and Libraries (EAHIL).

Έχει 2 κόρες.


Χριστίνα Κυριακοπούλου

Η Χριστίνα Κυριακοπούλου γεννήθηκε το 1958 και είναι μητέρα δυο παιδιών.

Έχει κάνει σπουδές στη Βιβλιοθηκονομία και την Κοινωνιολογία και είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού MSc Cultural Management.

Έχει πτυχίο Lower στην αγγλική γλώσσα,. Επίσης έχει Βασικές γνώσεις στη γαλλική γλώσσα.

Από το 1981 ως το 1983 εργάστηκε ως υπάλληλος στη Βουλή των Ελλήνων.

Από το έτος 1987 ως το 1992 δίδαξε Βιβλιοθηκονομία ως ωρομίσθια καθηγήτρια στην αντίστοιχη Σχολή Βιβλιοθηκονομίας του ΤΕΙ Αθήνας.

Από το 1983 εργάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Καλλιθέας και από το 1994 έως σήμερα υπηρετεί στη θέση της προϊσταμένης στην ίδια βιβλιοθήκη.

Το 2008 υπήρξε μέλος της Ομάδας Έργου του ΥΠΕΣΔΑ για την επεξεργασία Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας των Δημοτικών βιβλιοθηκών.

Από το 2010 έως και σήμερα είναι Τακτικό Μέλος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών, Αρχείων & Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης.

Από το έτος 2007 έως και τη λήξη της θητείας του απερχόμενου ΔΣ διατέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων της Πληροφόρησης.

Από το 2012 είναι αναπληρωματικό μέλος στ ΔΣ της EBLIDA.

Επίσης

-Ως μέλος αρκετών Ομάδων/Επιτροπών και πρωτοβουλιών έχει συμβάλλει για την ανάπτυξη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών, με την παράλληλη οργάνωση και των τριών Πανελληνίων Συνεδρίων των βιβλιοθηκών αυτών.

- Έχει παρακολουθήσει στο πλαίσιο της επιμόρφωσης ένα μεγάλο κύκλο σεμιναρίων, συνεδρίων, ημερίδων, διημερίδων σχετικών με θέματα βιβλιοθηκονομίας.

- Ως πρόεδρος της ΕΕΒΕΠ στο πλαίσιο της επιμόρφωσης των μελών, έχει συμβάλλει και στη διοργάνωση ενός σημαντικού αριθμού σεμιναρίων και ημερίδων, σχετικών με θέματα για την εξέλιξη της επιστήμης της βιβλιοθηκονομίας.

- Έχει συμμετάσχει στο διακρατικό πρόγραμμα του ΥΠΕΣΔΔΑ στην Ενέργεια:

- Επιστημονική στήριξη για την ανάπτυξη των Λαϊκών Βιβλιοθηκών της Παλαιστίνης. Για τις ανάγκες του προγράμματος συνέγραψε και σχετικό οδηγό με τον τίτλο «Οργάνωση και Λειτουργία των Λαϊκών Βιβλιοθηκών».

- Έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα για το ρόλο των Δημοτικών Βιβλιοθηκών, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Διετέλεσε υπεύθυνη των ομάδων στην συγγραφή του Λευκώματος του Δήμου με τίτλο « Καλλιθέα: Όψεις της ιστορίας του Δήμου και της πόλης»

- Έχει πραγματοποιήσει αρκετές παρουσιάσεις σε ημερίδες και συνέδρια με θέματα κυρίως τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες.

- Είναι μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Αρκάδων καθώς και πολλών άλλων πολιτιστικών συλλόγων.

- Για την κοινωνική προσφορά της έχει τιμηθεί στην 4η Πνευματική Ολυμπιάδα του Συλλόγου «ΟΛΥΜΠΙΑΣ».

- Τα τελευταία χρόνια ενασχολείται με το θέμα του city branding ως μέρος του nation brand με σχετικές εργασίες και παρουσιάσεις σε αντίστοιχες εθνικές(2012) και διεθνείς(2010) διοργανώσεις.

- Συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις και συνέδρια της EBLIDA, στην Βιέννη, το Ελσίνκι και την Μάλαγα.

Ράνια Μελιανού

Γεννήθηκε στην Αθήνα πριν από 47 χρόνια. Σπούδασε βιβλιοθηκονομία στα ΤΕΙ Αθήνας. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων βιβλιοθηκονόμων από το 1982 όπου γνώρισα και συνεργάστηκε με όλες τις σπουδαίες μορφές του χώρου. Το 1983 μετείχε ως βιβλιοθηκονόμος στο πρόγραμμα του ΕΚΤ στον πρώτο συλλογικό κατάλογο περιοδικών στις Ελληνικές επιστημονικές βιβλιοθήκες που εκδόθηκε το 1985.

Από το 1985 ως και σήμερα εργάζεται στην τοπική αυτοδιοίκηση στη βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

Από το 1996 είναι προϊστάμενη της βιβλιοθήκης του Δήμου, θέση που κατέχει μέχρι και σήμερα. Μιλά Αγγλικά, γνωρίζει Η/Υ και έχει συμμετοχή σε ημερίδες, συνέδρια καθώς και σε αρκετά σεμινάρια που έχουν σχέση με το χώρο των βιβλιοθηκών.

Είναι μέλος της Επιτροπής για την Ενίσχυση των Ελληνικών Βιβλιοθηκών. Έχει επίσης εργαστεί στις Δημόσιες Σχέσεις Δημάρχου καθώς και στο τμήμα διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων (περίοδος Ολυμπιακών Αγώνων).

Είναι μητέρα μιας κόρης φοιτήτριας στο ΕΚΠΑ.

Ευγενία Παπαδοπούλου


Γεννήθηκε το 1981. Έχει τελειώσει το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθηνών.

Έχει εργαστεί ως βιβλιοθηκονόμος στο ΕΚΠΑ και στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας. Έχει εργαστεί σε διάφορες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα, Γνωρίζει άριστα αγγλικά και πολύ καλά γαλλικά. Ενδιαφέροντά της, η μουσική, ο κινηματογράφος και το διάβασμα.


Φρόσω Παυλίδου

Πτυχιούχος του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας του ΤΕΙ Αθηνών. Έχει εργαστεί στις βιβλιοθήκες του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου και της ΧΕΝ Αιγάλεω. Από το 1986 εργάζεται στην Βιβλιοθήκη του Δήμου Νέου Ηρακλείου Αττικής. Από το 2007 είναι προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης.

Γραμματέας της Επιτροπής Δημοτικών Βιβλιοθηκών Ελλάδος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του «1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Δημοτικών Βιβλιοθηκών» που φιλοξενήθηκε στην Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής το 2008.

Μέλος Οργανωτικής Επιτροπής Β΄ & Γ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου Δημοτικών Βιβλιοθηκών.

Μέλος της επιτροπής για το έργο «Συλλογικός Κατάλογος Ελληνικών Δημοτικών Βιβλιοθηκών»

Συνδιοργανώτρια της εκπομπής «Βιβλιοθήκες στα 94fm»


Δημήτρης Πολίτης

Έχει σπουδάσει Βιβλιοθηκονομία στο ΤΕΙ Αθήνας και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Εργάζεται ως βιβλιοθηκονόμος στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και έχει διατελέσει Ειδικός και Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού της Συμβουλίου. Επιμελείται και παρουσιάζει μαζί με τους Γ. Γλωσσιώτη και Φ. Παυλίδου την ραδιοφωνική εκπομπή «Βιβλιοθήκες στα FM». Έχει αναλάβει την επιμέλεια συλλογικών έργων και συμμετείχε στην οργανωτική επιτροπή των Πανελληνίων Συνεδρίων Δημοτικών Βιβλιοθηκών. Έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις σε συνέδρια – συμπόσια και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και συνέδρια.


Κωνσταντίνα Σερπάνου

H Κωνσταντίνα Σερπάνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974.

Αποφοιτώντας από το Κλασσικό Λύκειο Αναβρύτων μπήκε 3η στο ΤΕΙ Αθήνας στο τμήμα Βιβλιοθηκονομίας από όπου αποφοίτησε το 1999. Την πρακτική της άσκηση την περάτωσε στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΤΕΙ Αθήνας.

Έχει εργαστεί ως βιβλιοθηκονόμος στον Εκδοτικό Οίκο Θυμάρι (σε ένα project που αφορούσε την δημιουργία site με βιβλιογραφικά δεδομένα με βάση την συλλογή των εκδιδομένων από τον οίκο βιβλίων) Παράλληλα εργάστηκε και στην βιβλιοθήκη του Εκπαιδευτικού Οργανισμού ΣΒΙΕ βοηθώντας στην καταγραφή των βιβλίων τους. Από τον Μάρτιο του 2003 και μετά εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα τελευταία 3 χρόνια εργάζεται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά έχοντας πάρει τα πτυχία του μεσαίου επιπέδου (F.C of Cambridge και ZMP).Έχει συμμετάσχει στα περισσότερα συνέδρια των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών καθώς και στο 1o και στο 2o συνέδριο των Δημοτικών Βιβλιοθηκών. Παράλληλα έχει συμμετοχή στα περισσότερα σεμινάρια που αφορούν τις εξελίξεις του κλάδου.

Κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου παρακολουθεί μέσω e-learning τους 2 κύκλους σπουδών που αφορούν την κατάρτιση των δημοσιών υπαλλήλων και προσφέρονται από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΕΚΠΑ.

Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων της Πληροφόρησης από το 1999.


Βασιλική Τσιγκούνη


Η Βασιλική Τσιγκούνη γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε βιβλιοθηκονομία στα ΤΕΙ Αθήνας, Παιδαγωγικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό με τίτλο: «Εκπαίδευση Ενηλίκων δια βίου Μάθηση» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.Εργάζεται στην Εθνική βιβλιοθήκη της Ελλάδος από τη δεκαετία του ‘90, ενώ από το 2008 είναι Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Αναγνωστηρίων της Ε.Β.Ε. Συμμετείχε σε πολλά Συμπόσια , Ημερίδες και Συνέδρια.


Νίκη Χατζηπαναγιώτου  

Είναι πτυχιούχος βιβλιοθηκονόμος στην Ακαδημαϊκή Βιβλιοθήκη Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως βιβλιοθηκονόμος περίπου 15 χρόνια σε ιδιωτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες, όπως η Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας και Φύλου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, η Βιβλιοθήκη του Λάτσειου Δημοτικού Σχολείου του Κολλεγίου Ψυχικού, η Βιβλιοθήκη του Κολλεγίου Αθηνών-Ψυχικού, καθώς κι άλλες Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αγαπά τη δουλειά της και τη συναναστροφή με το κοινό. Για το λόγο αυτό έχει ενισχύσει τις γνώσεις της με επιπλέον σπουδές στους κλάδους της Παιδαγωγικής, της Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων, των Δημοσίων Σχέσεων και της Επικοινωνίας. Είναι άνθρωπος που παθιάζεται με όσα την ενδιαφέρουν και αντιμετωπίζει τα πράγματα με σοβαρότητα και οργάνωση.

Η υποψηφιότητά της στις εκλογές της Ε.Ε.Β.Ε.Π. αποτελεί τη δική της προσπάθεια να συνδράμει στον κλάδο.


Ρένα Χωρέμη-Θωμοπούλου

Διετέλεσε Διευθύντρια Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας και Βιβλιοθήκης του Πνευματικού Κέντρου από το 1972-2011. Καθήκοντα, δράσεις και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της συγκεκριμένης θέσης:

· οργάνωση και λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

· οργάνωση και λειτουργία τμημάτων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, νέων και ενηλίκων από το 1977 -2011.

· οργάνωση και συντονισμός του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων.

· οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, καταρτισμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων (εβδομαδιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά στη βιβλιοθήκη από το 1996 -2011) κ.ά.

· δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία με άλλα μορφωτικά ιδρύματα, κ.ά.

· υπεύθυνη American Corner Νέας Φιλαδέλφειας.

· διοίκηση Πνευματικού Κέντρου.

Σπουδές

-Μουσειακές Σπουδές - μεταπτυχιακό διατμηματικό πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

-Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων - μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

-Πτυχίο του Τμήματος Μουσειοπαιδαγωγικής Εκπαίδευσης Σχολής Επιστημών του Ανθρώπου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,

-Αποφοιτήριο του Μετεκπαιδευτικού Κέντρου Δημοσιολογικών Σπουδών και Ερευνών

-Πτυχίο Κέντρου Σπουδών Δημοσιότητας

-Πτυχίο της Σχολής Βιβλιοθηκονομίας ΧΕΝ

-Ελληνισμός και Δύση -μεταπτυχιακό επιμορφωτικό πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμορφωτικά σεμινάρια για τις βιβλιοθήκες, τα μουσεία και τον πολιτισμό.

Επιστημονική και κοινωνική δράση:

Μέλος του Δ.Σ. της ΕΕΒΕΠ, διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Γεν. Γραμματέας, επί σειρά ετών. Μέλος της από το 1972.

Μέλος του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων, Διετέλεσε Πρόεδρος σε επιστημονικά και Κοινωνικά Σωματεία.

Διετέλεσε

Διευθύντρια του Κέντρου Λαϊκής Επιμόρφωσης Νέας Φιλαδέλφειας(ΝΕΛΕ), όπου και οργάνωσε τα πρώτα τμήματα δημιουργικής απασχόλησης ενηλίκων στη Νέα Φιλαδέλφεια(1977-81).

Έχει συγγραφικό έργο και δημοσιεύματα για τον πολιτισμό και τις βιβλιοθήκες.

Συμμετοχή και εισηγήτρια σε εθνικά, διεθνή συνέδρια και ημερίδες.

Έχει προσφέρει εθελοντικές υπηρεσίες στον επιστημονικό και κοινωνικό χώρο.


Ειρήνη Μανέτα


Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης από το 1972 έως το 1992.

Οργάνωση της συλλογής της Βιβλιοθήκης του Μουσείου Μουσικών Οργάνων.

Γραμματέας των Φίλων του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης επί σειρά ετών.

Υποψήφια για την Εξελεγκτική Επιτροπή της ΕΕΒΕΠ για τρίτη φορά.


Γεωργία Παπανικολάου


1. Πτυχίο ΤΕΙ, Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης

2. Πτυχίο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης.

Γλώσσες: Αγγλικά

Σεμινάρια: Διάφορα σεμινάρια με βιβλιοθηκονομικά θέματα

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Από το 1989 εργάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χολαργού, όπου τώρα εργάζεται ως μόνιμος υπάλληλος με κλάδο ΠΕ2 Εφόρων Βιβλιοθηκών. Η βιβλιοθήκη είναι τώρα γραφείο στο ΝΠΔΔ του Δήμου Παπάγου-Χολαργού: Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Παπάγου- Χολαργού.


Φωτεινή Τρικουράκη

Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης της φαρμακευτικής εταιρείας «Χρωπει» από το 1973 έως το 1981.

Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης του ΕΛΚΕΠΑ (Ελληνικού Κέντρου Παραγωγικότητας) από το 1981 έως το 1998.

Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης του Υπουργείου Ανάπτυξης (πρώην ΥΠΕΘΟ) από το 1998 έως το 2011.

Υποψήφια για τρίτη φορά ως μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΕΕΒΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: