2012-06-24

Οι θέσεις της Πανελλαδικής Συνεργασίας

Πανελλαδική Συνεργασία

Ανακοίνωση για τις εκλογές στην ΕΕΒΕΠ της 27.6.2012

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με δεδομένη την αλλαγή του ρόλου των Επιστημόνων της Πληροφόρησης, ήρθε η ώρα να προσαρμοστεί σε αυτόν και η ΕΕΒΕΠ. Η Πανελλαδική Συνεργασία αποτελείται κατά βάση από ανθρώπους που κατανοούν και ενστερνίζονται τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο και στόχος τους είναι, μέσω της Ένωσης, να προσφέρουν τη δύναμη και τη δυνατότητα σε όλους τους συναδέλφους να κάνουν το ίδιο.

Για εμάς τα διλήμματα του τύπου “τι είναι ο βιβλιοθηκονόμος; επιστήμονας ή διεκπεραιωτής” έχουν μία και μόνη απάντηση, απολύτως αυτονόητη: Επιστήμονας που συνθέτει τις γνώσεις του και τις κάνει πράξη. Αυτή είναι η διάσταση που πρέπει να αναδείξουμε στην κοινωνία, για να αποκτήσουμε την αυτογνωσία, άρα και την αυτοεκτίμηση που θα οδηγήσει σε επιτυχημένες πορείες. Δεν αρκεί, όμως, να ευαγγελιζόμαστε κάτι τέτοιο, αλλά χρειάζεται το θεσμικό μας όργανο να παράγει έργο με βάσεις επιστημονικές.

Οι βιβλιοθηκονομικές εξελίξεις του 21ου αιώνα θέτουν προβληματισμούς τόσο για την διατήρηση της ύπαρξης των βιβλιοθηκών όσο και για την μετεξέλιξή τους σε κέντρα πληροφόρησης. Θα μπορούσε η ΕΕΒΕΠ, ως επιστημονικό και επαγγελματικό σωματείο, να θέσει τουλάχιστον τις προδιαγραφές για το ποιοι θέλουμε να είμαστε και πού θέλουμε να πάμε. Το ρόλο στην κοινωνία θα τον βρούμε εμείς, δεν θα μας το δώσει κανείς, όπως δεν μας τον έχει δώσει κανείς μέχρι τώρα και γι’ αυτό αρκούμαστε στην αντιμετώπιση προβλημάτων εκ των υστέρων.

Δεν επαρκεί, επίσης, η παρέμβαση για την παρέμβαση, ενέργειες ως άλλοθι, με άστοχη και επιφανειακή επιχειρηματολογία. Απαιτείται αποτελεσματικότητα μέσα από συνεργασίες και συμμαχίες.

Άλλος ένας βασικός στόχος της Πανελλαδικής Συνεργασίας είναι να προσελκύσει τους συναδέλφους που ως τώρα δεν έχουν νιώσει την ανάγκη να γίνουν μέλη της ΕΕΒΕΠ, προσφέροντάς τους κίνητρα, μέσω ουσιαστικών δράσεων και παρεμβάσεων, αλλά και εκπαιδευτικών σεμιναρίων που θα προάγουν το ρόλο του επαγγελματία, αλλά και θα ενισχύουν τη μεταξύ μας επικοινωνία. Σημαντικές αλλαγές στην ιστοσελίδα της ΕΕΒΕΠ, τακτικότερη ενημέρωση του blog της αλλά και διαμόρφωση ενός δικτύου μεταξύ των συναδέλφων ώστε να διευκολύνεται ο δημόσιος διάλογος για τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

Έχει σημασία μεγάλη για μας η συνεργασία και η σύμπραξη με όλες τις δυνάμεις του βιβλίου και των βιβλιοθηκών, μακριά από επιλεκτικές προσωπικές ευαρέσκειες και ματαιοδοξίες, που εκθέτουν το επάγγελμα, ενίοτε δε το χαντακώνουν, μαζί και τους επαγγελματίες που το υπηρετούν. Καταδικάζουμε το κυνήγι μαγισσών και τις περιχαρακώσεις που συμβαίνουν όλα αυτά τα χρόνια στην Ένωση, αποδοκιμάζουμε επίσης τον παραγοντισμό και την εμπλοκή των μελών του ΔΣ σε κυβερνητικά σχήματα που αποδυνάμωσαν τη φωνή της Ενωσης και την εξέθεσαν, ως συνεργό και συνένοχο στην αποψίλωση του χώρου των βιβλιοθηκών.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο βιβλιοθηκονομικός κόσμος εκτέθηκε τόσο στην ελληνική κοινωνία, όσο και στο διεθνή βιβλιοθηκονομικό χώρο με τις περήφημες δήμοσιες δηλώσεις της προχειρότητας.

Θυμηθείτε το αφιέρωμα της εφημερίδας Βήμα της Κυριακής και τη συνέντευξη για το επάγγελμά μας.

Θυμηθείτε επίσης το Report 2010 της IFLA: οι επίσημες γλώσσες της Ελλάδας είναι τα Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και ο αλφαβητισμός 32%! (Ευτυχώς που υπάρχει και η CIA, από την οποία πληροφορούμαστε, στο ίδιο report, ότι η επίσημη γλώσσα μας είναι η Ελληνική και αλφαβητισμός φθάνει στο 96%!. Μια επίσκεψη στη διεύθυνση http://www.ifla-world-report.org/cgi-bin/static.ifla_wr.cgi θα μας κατατοπίζει).

Είναι υποχρέωση του ΔΣ της Ένωσης να βρίσκει τρόπους να συνεργάζεται και να συμπράττει με όλους τους παράγοντες του βιβλίου και των βιβλιοθηκών, αντί να φιλονικεί, αντεκδικεί, δαιμονοποιεί, συγκρούεται και κόβει γέφυρες και συνεργασίες με φορείς και παράγοντες, όπως συμβαίνει σήμερα.

Φιλοδοξούμε να θέσουμε τέρμα στα διοικητικά συμβούλια σε κλειστό κύκλο όπου σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς διάλογο, ενώ δεν δημοσιεύονται ποτέ τα πρακτικά. Επιθυμούμε να δώσουμε βήμα σε όσους έχουν τεκμηριωμένο λόγο και άποψη, προκειμένου όλοι μαζί να προάγουμε το ρόλο των βιβλιοθηκονόμων και να τον γνωστοποιήσουμε με σαφήνεια σε όλους όσους βρίσκονται εκτός του κλάδου αλλά συνεχίζουν να ορίζουν τη “μοίρα” μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε για να επικοινωνήσουμε μαζί σας, γιατί δεν έχουμε πρόσβαση στα αρχεία της Ένωσης, για να βρούμε τηλέφωνα και προσωπικά emails.

Από αυτή τη θέση σας καλούμε καταρχάς να συμμετέχετε στην εκλογική διαδικασία της Τετάρτης, 27.6 και να υπερψηφίσετε το ψηφοδέλτιό μας.

Εμείς υποσχόμαστε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να υποστηρίξουμε τον κλάδο και αυτούς που τον υπηρετούν.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Διοικητικό συμβούλιο

Ανδρικοπούλου, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πάτρας)

Αντωνάτος, Λάμπρος (Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού)

Αποστολάκη, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Κρήτης)

Βλαχάκη, Ασημίνα (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας)

Γαϊτάνου, Πανωραία (Μουσείο Μπενάκη)

Κατσιρίκου, Ανθή (Πανεπιστήμιο Πειραιά)

Κωνσταντοπούλου, Μαρία (Βιβλιοθήκη Τέχνης, Ιδιωτική Ναύπλιο)

Οικονόμου, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πειραιά)

Πίττας, Ηρακλής (Υπεύθυνος Ειδικής Ιδιωτικής Ερευνητικής Συλλογής)

Τσουμπρακάκου, Αναστασία (ΟΤΕ)

Φράγκου, Αφροδίτη (Δημοτική βιβλιοθήκη Κερατσινίου)

Χριστοδούλου, Γιώργος (Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, τμήμα Βιβλιοθηκονομίας)

Εξελεγκτική Επιτροπή

Θεοδώρου, Ρωξάνα (Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τμήμα Αρχειονομίας- Βιβλιοθηκονομίας)

Μολφέση, Ελένη (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών)

Υ.Γ. Και επειδή συχνά ακούμε κρίσεις για τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια, ενημερώνουμε ότι δεν ήμασταν εμείς που ψηφίσαμε την 9σταυρία στο παρόν καταστατικό. Η επιλογή των διαφορετικών ψηφοδελτίων επιβάλλει την απλή αναλογική. Σε αντίθετη περίπτωση, με το ενιαίο ψηφοδέλτιο, σύμφωνα με το καταστατικό της Ένωσης, επιβάλλεται 9σταυρία, δηλαδή ενδέχεται ο ένας συνδυασμός να εκλέξει και τα 9 μέλη του ΔΣ, αν οι υποψήφιοι κατέβουν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο. Ο θρίαμβος της σούπερ- ενισχυμένης αναλογικής! Αναζητήστε αυτούς που το διεκδίκησαν σθεναρά και το πέτυχαν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: