2012-07-12

Ο γυμνός υπουργός και η chief librarian

Με τόση ζέστη που έχει έξω σκέφτηκα να σας δροσίσω με μια ανάλαφρη είδηση και άρα ένα από τα γνωστά ερωτήματά μου. Και μιας και η ζέστη με κάνει να θέλω επειγόντως να βγω από τα ρούχα μου, με κάτι παρεμφερές θα ασχοληθώ σε αυτή τη δημοσίευση.

Πώς θα αισθανόσασταν, λοιπόν, αν ένα πρωί μπαίνοντας στη βιβλιοθήκη πέφτατε πάνω σ’ ένα πίνακα που απεικόνιζε τον πρωθυπουργό γυμνό; Γελάτε; Ίσως η πρώτη αντίδραση να ήταν αυτή αν σκεφτόσασταν πως πρόκειται για κάποια φάρσα. Αν όμως σας έλεγαν ότι αυτό το έργο επελέγη από το τοπικό συμβούλιο τέχνης για να στολίσει τη βιβλιοθήκη σας και θα είναι εκεί για κανένα χρόνο, πώς θα σας φαινόταν; Αυτό συνέβη στην υπεύθυνη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Kingston, Patricia Enright, η οποία βρέθηκε έκπληκτη μπροστά σε έναν πίνακα που απεικόνιζε τον πρωθυπουργό Stephen Harper γυμνό πάνω σε ανάκλιντρο. Το έργο της Maggie Sutherland “Emperor Haute Couture” επελέγη από το Kingston Art Council προκειμένου να τοποθετηθεί σε αίθουσα συναντήσεων που διατίθεται για την προώθηση των ντόπιων καλλιτεχνών.

Αυτά και άλλα πολλά αναφέρει στο άρθρο του ο Robin Levinson, περιγράφοντας το συμβάν. Δε θα μπορούσα, όμως, να περιοριστώ στο χιουμοριστικό του πράγματος. Και δεν το κάνει ούτε το άρθρο. Το βασικό θέμα που προκύπτει γιά άλλη μια φορά είναι αυτό της λογοκρισίας. Η βιβλιοθήκη φυσικά και έχει σαφή πολιτική υπέρ της ελευθερίας της νόησης, αντίληψης, λόγου κλπ. αλλά ο πίνακας ήταν σε δημόσια θέα και το γυμνό ήταν αρκετά αμφιλεγόμενο θέαμα για παιδιά τα οποία επισκέπτονται το χώρο καθημερινά. Η βιβλιοθήκη του Kingston επέλεξε να αφήσει εκτεθειμένο τον πίνακα και να τον καλύπτει αναρτώντας την ανάλογη σήμανση κάθε φορά που θα υπάρχει εκδήλωση για παιδιά στη βιβλιοθήκη.

Και τώρα ένα ερώτημα για εσάς (με αφορμή και τις δεκάδες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Future Library):

Δεν υπάρχουν σχόλια: