2013-01-24

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ FM

 

Η ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κάθε Κυριακή κοντά σας, 10 - 12 το πρωί, μέσα από τη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM Ραδιόφωνο Δήμου Ηρακλείου Αττικής.

Επιμέλεια - Παρουσίαση: Γιώργος Γλωσσιώτης, Χριστίνα Κυριακοπούλου, Φρόσω Παυλίδου, Δημήτρης Πολίτης

Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013 κεντρικό θέμα στην εκπομπή μας αποτέλεσε η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού κ. Τζαβάρα να ξεκινήσει τις διαδικασίες κατάργησης του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στο χώρο του βιβλίου ως απόρροια της αιφνιδιαστικής/άκαιρης του ενέργειας η οποία κοινοποιήθηκε μέσω δελτίου τύπου στο αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013 χωρίς προηγουμένως να προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και ούτε να διασφαλίζεται το εργασιακό μέλλον των 35 εργαζομένων που απασχολούνται σ’ αυτό οι οποίοι είναι απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Γιώργος Γλωσσιώτης αφού αναφέρθηκε στον προγραμματισμό της Ένωσης για το 2013 και στις διεθνείς δράσεις της, μίλησε διεξοδικά για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στις ελληνικές βιβλιοθήκες και τους τρόπους που μετέρχεται η Ένωση για την αντιμετώπισή τους.

Ειδικότερα για το ζήτημα του ΕΚΕΒΙ διατύπωσε την άποψη ότι η εν λόγο ενέργεια είναι πέραν πάσης λογικής και το σύνολο του κόσμου του βιβλίου πρέπει να αντιδράσει δυναμικά για να μην υλοποιηθεί. Αναφέρθηκε επίσης στη συμμετοχή της Ένωσης στη δημόσια διαβούλευση που έγινε για το συγκεκριμένο θέμα με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη Βουλή με καλεσμένους όλους τους φορείς του βιβλίου και στη κατάθεση προτάσεων εκ μέρους της ΕΕΒΕΠ που αφορούν τον ενεργό και ουσιαστικό ρόλο των βιβλιοθηκών στην εθνική πολιτική βιβλίου.

Η Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ) σε ανακοίνωση της (http://kebep.blogspot.gr/) συνενώνει την φωνή της μαζί με όλους τους διαμαρτυρόμενους στον χώρο του βιβλίου και τονίζει ότι η κατάργηση του ΕΚΕΒΙ θα επιφέρει μόνο αρνητικά αποτελέσματα όσο αφορά το σύνολο των πολιτικών και δια δικασιών του βιβλίου στην Ελλάδα.

Είχαμε την τιμή και χαρά να πραγματοποιήσουν τηλεφωνικές παρεμβάσεις στην εκπομπή μας για το ζήτημα του ΕΚΕΒΙ, η εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΕΚΕΒΙ κα Νόππη Χατζηγεωργίου, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης & συντονιστής του Τμήματος Παιδείας – Πολιτισμού - Αθλητισμού της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας κ. Τάσος Κουράκης, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ κα Μαριλένα Κοππά, ο Γραμματέας του τομέα Πολιτισμού & Μέλος της Κεντρικής επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Τσακνιάς, ο Αναπληρωτής Γραμματέας της ΕΝ. ΕΛ. ΒΙ κ. Καρατζάς (εκδόσεις – βιβλιοπωλείοΙανός) και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων κ. Ζήρας (επισυνάπτεται απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα).

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι το ΕΚΕΒΙ έχει θετικό πρόσημο να επιδείξει στο χώρο του βιβλίου στη διάρκεια των 19 χρόνων λειτουργίας του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν λάθη, παραλείψεις αστοχίες στην ακολουθούμενη πολιτική που υλοποίησε.

Παράλληλα αποδεικνύεται ότι η ελληνική πολιτεία εξακολουθεί να δρα με αποσπασματικό, ανακόλουθο και βεβιασμένο τρόπο καθώς δεν εξασφαλίζει τη συνέχεια του κράτους και των θεσμών που δημιουργεί με αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων παθογένειας, εσωστρέφειας που αποβαίνουν σε βάρος του κοινωνικού γίγνεσθαι.

Η κατάργηση της εθνικής πολιτικής βιβλίου, της προβολής του βιβλίου στο εξωτερικό, η μη συνέχιση της αξιοποίησης των δυο προγραμμάτων ΕΣΠΑ που διαχειριζόταν το ΕΚΕΒΙ με συνέπεια την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, η διάλυση της βιβλιολογικής βιβλιοθήκης, η αδιαφορία για την τύχη της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που ήταν προγραμματισμένη για το τέλος Απριλίου, όπως και για την ηλεκτρονική βάση καταγραφής και τεκμηρίωσης όλων των βιβλίων που εκδίδονται (ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ) συνιστούν απτές αποδείξεις του πόσο πρόχειρα και βεβιασμένα αποφάσισε να λειτουργήσει το υπουργείο πολιτισμού.

Άλλωστε σε μια εποχή οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής κρίσης, ο Πολιτισμός είναι το αντίδοτο και δεν πρέπει να κλείνει κανείς έναν πολιτιστικό οργανισμό τη στιγμή που το χρειαζόμαστε περισσότερο.

Οι εργαζόμενοι του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου ανταποκρινόμενοι στη θερμή συμπαράσταση που δέχονται από τους φίλους του βιβλίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, άνοιξαν ηλεκτρονική φόρμα συγκέντρωσης υπογραφών για την αναστολή τη ς απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Κώστα Τζαβάρα να κλείσει το ΕΚΕΒΙ.

(http://www.ekebi.gr).

Ανάμεσα στα νέα /εκδηλώσεις των βιβλιοθηκών που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της εκπομπής μας ξεχώρισαν:

  • Η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης Ηρακλείου Αττικής στις 16 Ιανουαρίου, όπου συζητήθηκε το θεατρικό έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Ο καλός άνθρωπ ος του Σε Τσουάν». Μετά τη συζήτηση, έκοψε την πίτα της για το νέο έτος 2013 ενώ τα μέλη της θα παρακολουθήσουν την ομώνυμη παράσταση της Κατερίνας Ευαγγελάτου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στις 24 Ιανουαρίου.
  • Η παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων του Γιάννη Τσιτσίμη «Ενοικιάζομαι» από τις εκδόσεις Ένεκεν στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου στις 8 το απόγευμα, στο χώρο της Βιβλιοθήκης με την υποστήριξη του Δήμου Κιλκίς.
  • Η εκδήλωση των Ζωή Βαλάση - Διονύση Βαλάση «Βίβλοι Παράλληλοι» από την Δημόσια Βιβλιο θήκη Λευκάδας την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013, στην αίθουσα εκδηλώσεων Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας με ταυτόχρονη πραγματοποίηση έκθεσης βιβλίων των συγγραφέων.
  • Η πρώτη ανακοίνωση για το 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών με θέμα: «Επιστροφή στο μέλλον: οι αξίες του παρελθόντος οδηγοί για το μέλλον» που θα πραγματοποιηθεί στη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών, 24-25 Οκτωβρίου 2013. (http://www.lis.upatras.gr/index_EL.php< /a> κ. Γιάννη Τσάκωνα (2610969625, john@lis.upatras.gr) και κ. Πάνο Γεωργίου (2610969623, panos@lis.upatras.gr).
  • Η σειρά πανεπιστημιακών μαθημάτων Παγκόσμιας Ιστορίας με τίτλο: «Δεκαπέντε Μικρά Μαθήματα Για Έναν Μεγάλο Κόσμο» από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κα. Μαρία Ευθυμίου που διοργανώνει η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου σε συνεργασία με τον Τομέα Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα μαθήματα απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο, δεν απαιτούν καμία εγγραφή ή συνδρομή και θα προσφερθούν ελεύθερα και δωρεάν την περίοδο από την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου μέχρι και την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013. (Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 22730-27216, email:librasam@otenet.gr).
  • H παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Ιστορία για ένα μικρό μαμούθ», στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11) το Σάββατο 26 Ιανουαρίου στις 11 π.μ. Ένα πρωτότυπ ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 9 – 12 ετών, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου και τις Εκδόσεις Πατάκη. Η είσοδος στην παρουσίαση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η δήλωση συμμετοχής -και έως εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων- στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης: 210-9469631 και 632.

Δεν υπάρχουν σχόλια: