2013-05-20

International Librarians Network

Πριν από λίγο καιρό, ψάχνοντας κάτι άσχετο έπεσε το μάτι μου πάνω στο ILN. Τι εστί ILN; Αυτό θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω στις επόμενες παραγράφους.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στόχο του έχει να διευκολύνει και να ενισχύσει την επαγγελματική δικτύωση μέσω της σύνδεσης βιβλιοθηκονόμων (ή εργαζομένων σε βιβλιοθήκες) με άλλους ανθρώπους του κλάδου απ’ όλο τον κόσμο.
Τι έχει να σας προσφέρει η εγγραφή στο ILN;

Ως γνωστόν, “η ισχύς εν τη ενώσει” και σε περιόδους όπως αυτή που διανύει η χώρα μας, η δημιουργία συνεργασιών τείνει να γίνει επιβεβλημένη. Το ILN αναλαμβάνει να σας φέρει σε επαφή με άτομα του κλάδου των οποίων τα χαρακτηριστικά ορίζετε εσείς (βλ. παρακάτω, Εγγραφή στο ILN). Στόχος είναι τα ζεύγη επαγγελματιών που θα δημιουργηθούν να ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες και να συνεργάζονται με τη διευκόλυνση του συντονιστή της χώρας ή του προγράμματος. Οι συντονιστές, θα προτείνουν στα ζεύγη των συμμετεχόντων κάποια θέματα για συζήτηση, χωρίς να είναι απαραίτητο ότι υποχρεωτικά αυτά θα απασχολήσουν τα μέλη. Επίσης, στην ιστοσελίδα του ILN θα φιλοξενούνται κάθε μήνα συζητήσεις στις οποίες καλούνται να συμμετάσχουν όλα τα μέλη του δικτύου.
Εγγραφή στο ILN:
Όταν κάποιος αποφασίζει να εγγραφεί στο Διεθνές Δίκτυο Βιβλιοθηκονόμων, η διαδικασία είναι πολύ απλή. Οι πληροφορίες που ζητώνται από εσάς κατά την εγγραφή χωρίζονται σε 2 τμήματα. Το πρώτο, αφορά εσάς. Υποχρεωτικά πεδία είναι το όνομα, το e-mail σας η χώρα στην οποία ζείτε, η πόλη/περιοχή, το όνομα του εργοδότη και ο τομέας (είδος βιβλιοθήκης) στον οποίο εργάζεστε και τα χρόνια εμπειρίας που έχετε. Παρόλο που για το τελευταίο δεν υπάρχει πρόβλεψη στις απαντήσεις πολλαπλής επιλογής, οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν “Άλλο” και να συμπληρώσουν “Student”. Ίσως να σας φαίνονται πολλά τα προσωπικά στοιχεία που δίνεται, οπότε εδώ πρέπει να κάνω δύο διευκρινίσεις. Το πρώτο είναι ότι το ILN δεσμεύεται πως ποτέ δε θα κοινοποιήσει τις προσωπικές πληροφορίες σας σε κανέναν εκτός του προγράμματος.
Το δεύτερο είναι ότι ζητώνται όλες αυτές οι πληροφορίες προκειμένου οι συντονιστές του προγράμματος να κάνουν τα ιδανικότερα για εσάς ζευγαρώματα, την κατά το δυνατόν ιδανική επιλογή συνεργάτη. Το οποίο με φέρνει στο δεύτερο κομμάτι της αίτησης εγγραφής. Θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε και κάποια στοιχεία για τα χαρακτηριστικά του επαγγελματία με τον οποίο θα συνεργαστείτε. Ορίζετε, λοιπόν, τον τομέα στον οποίο θα επιθυμούσατε να εργάζεστε, τη χώρα στην οποία ζει, την επαγγελματική εμπειρία, και τα ενδιαφέροντά του. Θυμηθείτε, μόνο, ότι όσο πιο συγκεκριμένα είναι τα χαρακτηριστικά του συνεργάτη που ψάχνετε, ίσως να καθυστερήσει ό εντοπισμός του, δεδομένου ότι το δίκτυο στην παρούσα φάση τρέχει πιλοτικά (ευελπιστούμε ότι αυτό το εμπόδιο θα ξεπεραστεί στην πορεία, όσο το δίκτυο θα διερύνεται).
Για να μην ανησυχείτε και αγχώνεστε, σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με τον συνεργάτη που θα σας οριστεί, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να ζητήσετε αλλαγή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι συνεργασίες είναι 6μηνης διάρκειας, περίοδος στο τέλος της οποίας είτε επιλέγετε να διατηρήσετε το συνεργάτη σας (χωρίς όμως πλέον να εμπλέκεται ο συντονιστής στη συνεργασία σας) ή/και σας ορίζεται νέος συνεργάτης εφόσον το ζητήσετε. Ούτως ή άλλως, ο συντονιστής σας θα σάς στέλνει υπενθύμιση όταν η συνεργασία σας πλησιάζει στο τέλος της προκειμένου να αποφασίσετε πώς θέλετε να συνεχίσετε. Τέλος, οφείλω να τονίσω πως είναι σημαντικό να διαβάσετε τον σύντομο Κώδικα Δεοντολογίας του Δικτύου για να δείτε τους κανόνες που θα πρέπει να διέπουν την επικοινωνία σας με το δίκτυο και τα μέλη του.
Αυτή τη στιγμή, στο ILN με συντονιστές ανά χώρα συμμετέχουν οι ακόλουθες χώρες:

Για πληροφορίες, απορίες ή οτιδήποτε άλλο, όπως βλέπετε και στον κατάλογο των συντονιστών μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο greece.ilnetwork@gmail.com
Πιστεύω ότι είναι μια προσπάθεια που θα μας κάνει καλό να τη στηρίξουμε γιατί η ανταλλαγή απόψεων πάντα είναι παραγωγική. Ας εκμεταλλευτούμε τη δυνατότητα που μας δίνεται απλά και ταυτόχρονα συστηματικά να γνωρίσουμε απόψεις και εμπειρίες συναδέλφων που προέρχονται από άλλες χώρες και φέρουν άλλη νοοτροπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: