Νομίζω πως αυτό που λείπει από την ελληνική παιδεία είναι η σύνδεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τη βιβλιοθήκη. Τεράστια κονδύλια δαπανώνται για να έχει κάθε μαθητής/σπουδαστής το δικό του βιβλίο, το οποίο είναι δωρεάν και κατά συνέπεια, συχνά δεν το εκτιμά όσο πρέπει. Τεράστια κονδύλια δαπανώνται και για συγγράμματα τα οποία πολλοί φοιτητές παίρνουν επειδή τα δικαιούνται και είτε δεν τα ανοίγουν ποτέ γιατί πρόκειται για αιώνιους φοιτητές είτε τα διαβάζουν επιδερμικά γιατί προτιμούν τις σημειώσεις των καθηγητών που στην πραγματικότητα έχουν και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από το βιβλίο.
Ένα ιστολόγιο για όλους τους επιστήμονες της πληροφόρησης που θέλουν να ενημερωθούν για θέματα του κλάδου, επιστημονικά ή επαγγελματικά, που έχουν διάθεση να συζητήσουν τους προβληματισμούς τους και που ψάχνουν συγκεντρωμένες αρκετές από τις ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες και blogs που σχετίζονται με τον κλάδο.
2011-06-29
2011-06-14
Βιβλιοθηκονομία & Πληροφόρηση: Έρευνα για το Web 2.0
Ανακοίνωση της ΕΕΒΕΠ
- Υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη όλων των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών της χώρας. Η ισόρροπη αυτή ανάπτυξη στηρίζεται στην ομοιόμορφη ανάπτυξη συλλογών, επεξεργασία των βιβλιογραφικών πληροφοριών, τη δημιουργία ενιαίου ηλεκτρονικού καταλόγου ανοικτής πρόσβασης, τη χρήση κοινών εργαλείων βιβλιογραφικής και θεματικής επεξεργασίας των τεκμηρίων κ.λπ.
- Αναπτυχθούν σύγχρονες υποδομές πληροφορικής και δικτύωσης στις Δημοτικές /Δημόσιες Βιβλιοθήκες της Ελλάδος και η λειτουργική τους διασύνδεση με τις άλλες κατηγορίες ελληνικών βιβλιοθηκών.
- Δημιουργηθούν & αναπτυχθούν συνεργατικές δράσεις για την υποστήριξη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών με τη δημιουργία κεντρικού συνεργατικού βιβλιογραφικού καταλόγου ελληνικών Δημοτικών Βιβλιοθηκών ως υποσυστήματος ενός Εθνικού Καταλόγου Βιβλιοθηκών.
- Οι δημοτικές/δημόσιες βιβλιοθήκες στελεχωθούν από εξειδικευμένο προσωπικό.
- Οι δημοτικές/δημόσιες βιβλιοθήκες αναδείξουν, προβάλουν και αξιοποιήσουν τα πολιτιστικά αποθέματα των τοπικών κοινωνιών με τη ανάπτυξη και διαχείριση κοινής πλατφόρμας φιλοξενίας και διάθεσης ψηφιακού ή ψηφιοποιημένου υλικού για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Europeana.
- Οι βιβλιοθήκες παρέχουν σύγχρονες υπηρεσίες προς τον πολίτη στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, της πληροφοριακής παιδείας, της προώθησης της φιλαναγνωσίας κλπ.
- Υπάρξει ισότιμη συμμετοχή των βιβλιοθηκών στην κατανομή των πόρων για τον πολιτισμό και συντονισμός των δράσεων που αναλαμβάνουν.
2011-06-02
Να φρικάρω… να μη φρικάρω…
Έλαβα το εξής:
“Αθήνα, 1 Ιουνίου 2011
Αρ. Πρωτ.: 3017
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕΒΕΠ
Συνάδελφοι,
μετά από ενημέρωσή από μέλη μας και σχετικά ερωτήματα τους προς το ΔΣ της ΕΕΒΕΠ αναφορικά με ερωτηματολόγιο που διακινήθηκε προς τις δημοτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία "Future Library", θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή σχετικά με τιν αποστολή κρίσιμων πληροφοριών και υπηρεσιακών δεδομένων προς επεξεργασία από την παραπάνω ιδιωτική εταιρεία.
Το Δ.Σ. της ΕΕΒΕΠ διατηρεί την επιφύλαξή του ως προς τις ενέργειες αυτές και θα επανέλθει με κατάθεση συγκεκριμένων θέσεων σχετικά με τις εν λόγω δράσεις πριν την καταληκτική ημερομηνία αυτών.
Παρακαλούνται τα μέλη της ΕΕΒΕΠ όπως αναμένουν τις θέσεις του ΔΣ πριν από την λήψη των όποιων αποφάσεών τους.
Με τιμή,
Το ΔΣ της ΕΕΒΕΠ”
Και φυσικά, πάλι γέμισα απορίες…
- Ποιος πανικοβάλλεται τόσο λαμβάνοντας ένα ερωτηματολόγιο από το Future Library ώστε να το αναφέρει στην ΕΕΒΕΠ;
- Ποια δεδομένα που αφορούν τις δημοτικές και τις δημόσιες βιβλιοθήκες στην εποχή της “Διαύγειας” είναι τόσο κρίσιμες ώστε να μην επιτρέπεται να απαντήσουμε;
- Τι απέγινε με την επικοινωνία και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των βιβλιοθηκών και γιατί άλλη μια φορά η ΕΕΒΕΠ επιδεικνύει τρομολαγνία σε ό,τι αφορά στο Web2 και στα εργαλεία του;
- Από πότε η καταλληλότητα ενός ερωτηματολογίου κρίνεται όχι από το περιεχόμενό του αλλά από το ποιος το διεξάγει (και μάλιστα, όταν δεν υπάρχει ο κίνδυνος κερδοσκοπίας εις βάρος των ερωτηθέντων;)
- Και τέλος, η ΕΕΒΕΠ δεν αισθάνεται πως υπάρχουν πιο σοβαρά προβλήματα στον κλάδο να ασχοληθεί απ’ το να κάνει υποδείξεις σε (θεωρητικά τουλάχιστον) νοήμονες επιστήμονες για το αν θα πρέπει ή όχι να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο που δημιούργησαν άλλοι επιστήμονες του κλάδου; Εκτός, πια κι αν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΒΕΠ αγνοούν ποιος κρύβεται πίσω από το Future Library και συνεπώς είναι κάπως λογικό να φοβούνται το άγνωστο. Τώρα, κατά πόσον είναι δυνατόν να αγνοούν κάτι τέτοιο, ειδικά όταν η ίδια η πρόεδρος του ΔΣ και συνεπώς της Ένωσης είναι μέλος της κοινότητας του Future Library… άλλο θέμα, στο οποίο δεν είναι η θέση μου να δώσω απάντηση.
Όπως είπα, εγώ απορίες έχω και τις εκφράζω. Τα σχόλια δικά σας, όπως επίσης δικός σας και ο χώρος για πιθανές λύσεις στις απορίες μου…