2012-05-02

E-books έναντι εντύπων βιβλίων

Έρευνα του ερευνητικού κέντρου Pew για τις αναγνωστικές συνήθειες των Αμερικανών τόσο στο internet όσο και στην έξω απ’ αυτό ζωή τους (Pew Research Center’s Internet & American Life Reading Habits Survey), που αναδημοσιεύεται στο PublicLibraries.com, φανερώνει την τάση των Αμερικανών προς το ηλεκτρονικό βιβλίο για την πλειοψηφία των αναγκών τους.
Οι συμμετέχοντες ερωτήθησαν τι θα επέλεγαν μεταξύ ηλεκτρονικού και εντύπου βιβλίου για διάφορους στόχους. Όπως φαίνεται και στο γράφημα, είναι αμφίρροπη η μεταξύ τους μάχη αν και εμφανίζεται να έχει προβάδισμα το ηλεκτρονικό βιβλίο. Πιο αναλυτικά, το στατιστικό δείγμα αποτελείτο από 701 άτομα, 16 ετών και άνω, αγγλόφωνα και ισπανόφωνα τα οποία εντοπίστηκαν μέσω κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και είχαν διαβάσει και ηλεκτρονικά και έντυπα βιβλία τους τελευταίους 12 μήνες.
Οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν ήταν οι ακόλουθες:
image
  • Ανάγνωση σε παιδί,
  • Κοινή χρήση βιβλίων με άλλους,
  • Ανάγνωση στο κρεββάτι,
  • Ποικιλία προς επιλογή βιβλίων,
  • Ανάγνωση βιβλίων στη διάρκεια ταξιδιών και μετακινήσεων και
  • Γρήγορη πρόσβαση στα βιβλία.
Οι μόνες κατηγορίες στις οποίες το παραδοσιακό βιβλίο παρουσιάζει σαφή υπεροχή είναι στην ανάγνωση σε παιδιά και στην κοινή χρήση με άλλους. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, θα λέγαμε πως είναι αναμενόμενο καθώς τα παιδικά βιβλία έχουν πλούσια εικονογράφηση, διαφέρουν σε μέγεθος, ενώ διαφέρουν τα υλικά με τα οποία κατασκευάζονται καθώς συχνά στοχεύουν στο να προκαλέσουν όλες τις αισθήσεις τους και όχι μόνο την όραση.
Η δε κοινή χρήση με άλλους, προφανώς δεν υφίσταται για τα e-books εφόσον δεν έχουν υλική υπόσταση και άρα η μεταφορά τους από χέρι σε χέρι είναι αδύνατη (σε αντίθεση με το έντυπο βιβλίο που, ειδικά στους χώρους των δημοτικών και δημοσίων βιβλιοθηκών, έχει μακρά παράδοση σ’ αυτή την κοινή χρήση μέσω του δανεισμού).
Η γρήγορη πρόσκτησης των ηλεκτρονικών βιβλίων και η ευκολία της χρήσης τους στις διάφορες μετακινήσεις μας είναι αναμενόμενη, εφόσον ανά πάσα στιγμή μπορεί κανείς να αγοράσει ένα βιβλίο όπου κι αν βρίσκεται ή ακόμα και απλά να το “κατεβάσει” γιατί διατίθεται δωρεάν. Εκτός αυτού, πολλοί τίτλοι δεν έχουν κυκλοφορήσει ηλεκτρονικές εκδόσεις τους, παρόλο που τα έργα αυτά κυκλοφορούν εδώ και χρόνια στα ράφια των βιβλιοπωλείων.
Η ερώτηση στην οποία οι χρήστες πραγματικά διχάζονται είναι αυτή της ανάγνωσης στο κρεββάτι τους. Είναι η ερώτηση που εξετάζει με τη μεγαλύτερη σαφήνεια πραγματικά ποια από τις δύο φυσικές μορφές προτιμούν να κρατούν ανά χείρας οι αναγνώστες και βλέπουμε πως εδώ τα πράγματα είναι μοιρασμένα.
Αλήθεια, άραγε, εσείς προτιμάτε να φάτε στο κεφάλι ένα βιβλίο 500-600 σελίδων όταν σας πάρει ο ύπνος ή να ρισκάρετε την πτώση του e-book reader σας στο πάτωμα;
Απαντήστε στο ερωτηματολόγιο για να δούμε αν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τους Έλληνες χρήστες:   

Θα επιλέγατε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book):

Θα επιλέγατε ένα έντυπο βιβλίο:

Σε ποια ηλικιακή ομάδα ανήκετε;3 σχόλια:

librarian είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η έρευνα αν και πιστεύω ότι είμαστε πολύ μακριά από την αμερικάνικη μόδα.
Να σου αφήσω και κάτι άσχετο, αν μπορείς μεγάλωσε τη γραμματοσειρά των αναρτήσεων γιατί τυφλώνουν!

Αφροδίτη Φράγκου είπε...

Ευχαριστώ για την υπόδειξη. Είναι η συνήθεια του να γράφω τα πάντα σε κλασική γραμματοσειρά τυπογραφείου (Times New Roman 12pt). Μάλλον είμαι ακόμα πολύ παραδοσιακή...

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,
γενικώς προτιμώ να διαβάζω στον υπολογιστή γιατί μπορώ να μεγαλώνω τα γράμματα. Η Opera ήταν το πρώτο πρόγραμμα που έδωσε αυτή την δυνατότητα και με ενθουσίασε, αργότερα κατάλαβα ότι λέγεται πρεσβυωπία. Αν είχα κάτι σε ταμπλέτα θα ήταν εξαιρετικά. Με τα βιβλία (εφημερίδες, περιοδικά, οδηγίες χρήσης, ενδείξεις φαρμάκων, ένας τεράστιος κατάλογος) πρέπει να αλλάζω γυαλιά για να διαβάσω.