2012-10-10

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ FM

Η ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κάθε Κυριακή κοντά σας, 10 - 12 το πρωί, μέσα από τη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM Ραδιόφωνο Δήμου Ηρακλείου Αττικής.

Επιμέλεια - Παρουσίαση: Γιώργος Γλωσσιώτης, Χριστίνα Κυριακοπούλου, Φρόσω Παυλίδου, Δημήτρης Πολίτης

Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα του 4ου κύκλου της ραδιοφωνικής μας εκπομπής (περίοδος 2012 – 2013).

Με την ευκαιρία της επιτυχημένης διοργάνωσης του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου από την Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ) με θέμα: «Εξυπνες ιδέες, ελκυστικές βιβλιοθήκες» στις 5 και 6 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών συνομιλήσαμε τηλεφωνικά με τον κ. Βασίλη Τσιμπούκη, από το Κέντρο Τεκμηρίωσης του Μορφωτικού Τμήματος της Αμερικάνικης Πρεσβείας & μέλος της Επιτροπής.

Ο κ. Τσιμπούκης τόνισε ότι οι έγκριτοι ξένοι και έλληνες ομιλητές παρουσίασα ν επιτυχημένα προγράμματα που έχουν αναπτύξει και εφαρμόζουν στην πράξη με τα οποία οι βιβλιοθήκες μπορούν να προσελκύουν κοινότητες χρηστών μέσα από καινοτόμες υπηρεσίες και δραστηριότητες.

Προσκεκλημένες στο στούντιο της εκπομπής ήταν η κα Ιφιγένεια Βαρδακώστα, Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και η κα Ανθή Κατσιρίκου, Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστήμιου Πειραιά για την παρουσίαση του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής) το οποίο έχει ως θέμα:

«To πρόσωπο των βιβλιοθηκών διαρκώς αλλάζει: συνέργεια και στρατηγικές ανάπτυξης με έμπνευση και όραμα» και θα γίνει στις 18 και 19 Οκτωβρίου 2012 στου ς χώρους του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Για πρώτη φορά τέσσερα ακαδημαϊκά ιδρύματα Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο συνεργάζονται και ανέλαβαν από κοινού την πρωτοβουλία διοργάνωσης του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. (http://leo.hua.gr/palc2012/?q=el/)

Στόχος του φετινού συνεδρίου, που συνεχίζει τον θεσμό των συνεδρίων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες, είναι να εστιάσει στις στρατηγικές και τις πολιτικές οργάνωσης στις νέες συνθήκες, καθώς και στην ανάπτυξη των συνεργασιών ως στρατηγική επιλογή.

Εντοπίζει τον τρόπο με τον οποίο οι νέες τεχνολογίες στις παρούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες θα αποτελέσουν μοχλούς ανάπτυξης και πεδία βέλτιστης οργάνωσης.

Δίνει έμφαση στη χρήση της τεχνολογίας προς όφελος της βιβλιοθήκης ώστε με την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων να υποστηριχθούν οι υπάρχουσες υπηρεσίες και να αναπτυχθούν νέες.

Επικεντρώνεται στο ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής.

Επισημάνθηκε ότι οι βιβλιοθήκες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται εξαιτίας της οικονομικής, και όχι μόνο, κρίσης που διανύουμε πρέπει να επιλέξουν την οδό της συνεργασίας, της εξωστρέφειας και της σύμπραξης σε συνεργατικά σχήματα (π.χ οικονομικών βιβλιοθηκών) γιατί τα οφέλη είναι πολλά καθώς με αυτό τον τρόπο δεν θα διακοπούν υπηρεσίες ούτε θα περιοριστούν οι προσφερόμενες πηγές.

Παράλληλα η εξυπηρέτηση χρηστών και η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών που αποτελούν τις βασικές βιβλιοθηκονομικές αρχές θα ενισχυθούν και θα εδραιώσουν περαιτέρω το σημαντικό ρόλο των βιβλιοθηκών στο ακαδημαϊκό και όχι μόνο γίγνεσθαι.

Η ανταπόκριση σε ότι αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής είναι πολύ μεγάλη με πάνω από 300 συμμετοχές μέχρι στιγμής ενώ θα πρέπε ι να υπογραμμισθεί ότι καταληκτική ημερομηνία εγγραφής στο συνέδριο είναι η 14η Οκτωβρίου 2012 (Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου: http://leo.hua.gr/palc2012/?q=el/).

Eίχαμε τη μεγάλη χαρά και τιμή να φιλοξενήσουμε τη κα Σόνια Θεοδωρίδου, μια από τις σημαντικότερες λυρικές φωνές της χώρας μας με εξαιρετικές σπουδές, μεγάλο ρεπερτόριο, συμμετοχές στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου και μεγάλες διακρίσεις.

Αφορμή της εκ βαθέων συνέντευξης που μας παραχώρησε αποτέλεσε η πρωτοβουλία της για τη δημιουργία μουσικών βιβλιοθηκών στην Αλεξανδρούπολη, το Διδυμότειχο, την Κομοτηνή και τώρα, στην πατρίδα του Μ.Χατζιδάκι, στην Ξάνθη και η συγκέντρωση υλικού (βιβλία, cd’s, παρτιτούρες, όργανα) για το σκοπό αυτό (http://www.facebook.com/soniatheodoridou.theodorosorfanidis).

Τα λόγια της, οι σκέψεις και η αγάπη με την οποία μιλούσε, μας καθήλωσαν για περίπου μία ώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας, μας αποκάλυψε την ψυχή της και μας άφησε για λίγο να διεισδύσουμε στον πανέμορφο κόσμο της μουσικής

Αφοσιωμένη στην τέχνη της, μ οιράζοντας τη ζωή της ανάμεσα στη Γερμανία και στην Ελλάδα, δημιουργώντας εξαιρετικές ερμηνείες, αποτελεί πρέσβειρα του ελληνικού πολιτισμού και του ελληνικού πνεύματος στο εξωτερικό.

Σε σχέση με τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε τόνισε ότι το πιο  θλιβερό είναι πως, μέσα σε όλη αυτήν την κρίση, κινδυνεύουμε να χάσουμε την ταυτότητα μας και την ανθρωπιά μας –αν δεν τις έχουμε ήδη απολέσει. Η οικονομική απώλεια είναι μονάχα μία παράμετρος: το παιχνίδι χάνεται στην ψυχή, στον νου και στο πνεύμα μας. Εκεί βρίσκεται ο κίνδυνος...

Ανάμεσα στα νέα /εκδηλώσεις των βιβλιοθηκών που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της εκπομπής μας ξεχώρισαν:

·< span style="font: 7pt 'Times New Roman'">         Η διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Αισιόδοξων Ιδεών από τη Βιβλιοθήκη του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Χαλανδρίου με το παράρτημά της, την Παιδική Βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος» (υποψήφια για το διεθνές βραβείο Astrid Lindgren 2013), σε συνεργασία με το People & Ideas (Από 25 Σ επτεμβρίου έως 27 Οκτωβρίου 2012).

· Το "Κοινωνικό Φροντιστήριο" από τη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την παροχή δωρεάν φροντιστηριακών μαθημάτων για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου (Αγίας Ελεούσης 4, Ψυρρή, Αθήνα, τηλ: 2103245098).

· Η πραγματοποίηση ημερίδας ενημέρωσης για τη Δράση "Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα" από το Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012, στις 12:00 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών, Κτήριο Διοίκησης του ΕΜΠ.

· To πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δεν είναι μαγεία, είναι επιστήμη!» και η σειρά πειραμάτων και δραστηριοτήτων «Mαγεία ή επιστήμη;» από τη Διαδραστική Εκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας και τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 και 20 Οκτωβρίου ( www. eugenfound.edu.gr τηλ: 210 9469600).

· Η συλλογή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λεβαδειάς είναι πλέον διαθέσιμη και στο διαδίκτυο μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας “ΑΒΕΚΤ e-opac”, που αναπτύσσει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Στη διεύθυνση eopac-liblivadia.abekt.gr διατίθενται με ανοικτή πρόσβαση περισσότερες από 51.790 σελίδες και 238 ψηφιακά αρχεία για φυλλομέτρηση και ανάγνωση.

· Τα μαθήματα νέων τεχνολογιών χειμερινής περιόδου 2012 – 2013 για ενήλικες από τους Φίλους της Βιβλιοθήκης Λειβαδειάς σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λειβαδειάς (τηλ: 22610 89970 ή 8997).

Δεν υπάρχουν σχόλια: