2010-12-21

Νέο άρθρο του κ. Μπασκόζου

Ο κ. Μπασκόζος, τηρώντας την δέσμευσή του να επανέλθει στο θέμα, το έκανε στο Βήμα της Κυριακής (που κυκλοφόρησε εκτάκτως την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου), με αναφορά και σε επιστολές που έλαβε από συναδέλφους βιβλιοθηκονόμους:

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ

Ι. Ν. ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ | Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Εσωτερικό κινητής βιβλιοθήκης
Διάλογος για τις βιβλιοθήκες. Ενα σχόλιό μου με ειρωνικό χαρακτήρα έγινε αφορμή πολλών παρεξηγήσεων με αποτέλεσμα να κατακλυστώ από mail επιθετικά ως απλώς συγκαταβατικά. Είχα αναφέρει ότι σε Λονδίνο και Ν. Υόρκη γίνονται περικοπές στους προϋπολογισμούς των αντίστοιχων δήμων με αποτέλεσμα να κλείνουν βιβλιοθήκες ή να απολύονται δημοτικοί βιβλιοθηκάριοι και να αντικαθίστανται από εθελοντές. Τελείωνα το σχόλιό μου λέγοντας καθ΄ υπερβολήν «ευτυχώς εμείς δεν έχουμε βιβλιοθήκες κι έτσι δεν κινδυνεύουμε με απολύσεις και περικοπές». Κάποιοι/ες βιβλιοθηκονόμοι δεν κατάλαβαν την ειρωνεία κατηγορώντας με για άγνοια. Αλλοι υπερέβαλαν εαυτόν γράφοντας ότι «η Ελλάδα έχει και πολλές βιβλιοθήκες και πολύ σημαντικό αριθμό εργαζομένων επιστημόνων», ευτυχώς η ιδία επιστολογράφος λίγο παρακάτω παραδεχότανπως «οι βιβλιοθηκονόμοι στην Ελλάδα παλεύουν διαρκώς με μια εθνική πολιτική που δεν κατανοεί τη σημασία των βιβλιοθηκών». Αυτό ακριβώς ήθελα να σχολιάσω κι εγώ. Μου κάνει όμως εντύπωση ότι οι βιβλιοθηκονόμοι στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν το έργο τους και τη δουλειά τους δεν βλέπουν τη σκληρή πραγματικότητα, ότι οι δημοτικές βιβλιοθήκες είναι ελάχιστες σε σχέση και με τον πληθυσμό και τις ανάγκες του. Αυτό το πιστοποιούν και τα στοιχεία που μου έδωσε άλλη βιβλιοθηκονόμος σε mail της: «οι ενεργές ελληνικές δημοτικές βιβλιοθήκες ανέρχονται στις 198. Δεν είναι όλες βέβαια στο ίδιο επίπεδο οργάνωσης ούτε παρέχουν το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών» μου γράφει. Για μια χώρα τόσο πολυδαίδαλη και αποκεντρωμένη, με την ύπαρξη μέχρι πρότινος 1.040 περίπου δήμων και τώρα με τον Καλλικράτη 325, οι 198 ενεργές δημοτικές βιβλιοθήκες, που δεν είναι όλες σε καλή λειτουργία, φαντάζουν πολύ λίγες, μα πάρα πολύ λίγες. Δυστυχώς είμαστε ευχαριστημένοι με τη μιζέρια μας. Χρειάζεται να ζητήσουμε τα αυτονόητα, βιβλιοθήκες σε κάθε μικρή ή μεγάλη πόλη, δημοτικούς προϋπολογισμούς γι΄ αυτές, συχνές αγορές βιβλίων κτλ. Αλλά, βλέπετε, οι δήμαρχοι μπορούν να δώσουν και 100.000,
200.000 ή 300.000 ευρώ για μια συναυλία ενός λαϊκού τραγουδιστή στην περιοχή τους χωρίς αιδώ, χωρίς περίσκεψη αλλά τσιγκουνεύονται να τα δώσουν για μια βιβλιοθήκη. Υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα, εξαίρετες βιβλιοθήκες, όπως π.χ. η δημοτική βιβλιοθήκη του Ασπρόπυργου, χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια της υπεύθυνης με την υποστήριξη του δημάρχου, ή η βιβλιοθήκη της Βέροιας, ή της Καλλιθέας, αλλά αυτές είναι εξαιρέσεις που κάνουν πιο τραγικό το πρόβλημα της ένδειας σε δημοτικές βιβλιοθήκες.

2 σχόλια:

Αφροδίτη Φράγκου είπε...

2 μικρές σημειώσεις:
Η βιβλιοθήκη της Βέροιας δεν είναι δημοτική αλλά δημόσια (και συνεπώς, το καθεστώς της είναι τελείως διαφορετικό τόσο διοικητικά όσο και οικονομικά)
Η βιβλιοθήκη της Καλλιθέας, επειδή έχει καινούριο κτίριο προφανώς και δεν είναι εξαίρεση όταν αξιοποιεί τον ωραίο της χώρο για να εξυπηρετεί "0-20 άτομα" τα οποία την επισκέπτονται "για να βρουν ηρεμία" (κατά δήλωση της διευθύντριας της βιβλιοθήκης http://infoscienceaddict.blogspot.com/2010/11/agazino.html).

Συμφωνώ πως οι δημοτικές αρχές δεν καταβάλλουν τους απαραίτητους πόρους για τις βιβλιοθήκες ενώ τους κατασπαταλούν αλλού αλλά και πάλι δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα με το άρθρο...

Τα υπόλοιπα σχόλια, δικά σας

Δέσποινα είπε...

αν και αρνητικά προσκείμενη πάντα απέναντι σε δημοσιογράφους τολμώ να ομολογήσω πως ο συγκεκριμένος επέδειξε ταχύτατα ανακλαστικά και επανήλθε γραπτός. Νομίζω αν και με κάποια λαθάκια (όπως αυτά που αναφέρεις Άφρο.) κινείται στη σωστή κατεύθυνση και δίνει την σωστή εικόνα του επαγγέλματος. Φυσικά η αλληλογραφία που αναφέρει πως έλαβε είναι ενδεικτική και του επιπέδου των επαγγελματιών ανάμεσα μας. Πρόσφατα από τις αναρτήσεις σου φάνηκε περίτρανα ακριβώς αυτό (κοινωνία σου καθρέπτης είμαστε και σου μοιάζουμε?!!). Αλήθεια με την επιστολή της κας. πρόεδρου τι έγινε? δημοσιεύτηκε? και όλοι αυτοί που φώναζαν για την ένωση τι έγιναν?