Ένα ιστολόγιο για όλους τους επιστήμονες της πληροφόρησης που θέλουν να ενημερωθούν για θέματα του κλάδου, επιστημονικά ή επαγγελματικά, που έχουν διάθεση να συζητήσουν τους προβληματισμούς τους και που ψάχνουν συγκεντρωμένες αρκετές από τις ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες και blogs που σχετίζονται με τον κλάδο.
2011-12-15
Χριστουγεννιάτικο Παζάρι στην Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη
Θα υπάρχουν πολλά, όμορφα και χρηστικά δώρα για εσάς και τους φίλους σας.
Βιβλία, χειροποίητα και φυσικά προϊόντα, κοσμήματα από υγρό γυαλί, διακοσμητικά αντικείμενα, σαπούνια, βότανα, κεριά, γλυκά, λικέρ, CD, δίσκοι βινυλίου, μεταχειρισμένα ρούχα, πίνακες και πολλά άλλα...
Με κάθε αγορά θα υπάρχει και ένας λαχνός για να κερδίσετε και άλλα όμορφα δώρα.
2011-12-07
Επιστολή της συναδέλφου Δέσποινας Μέλλου
2011-11-18
Θέση εργασίας
Βιβλιοθηκονόμο ΑΕΙ ή ΤΕΙ με μεταπτυχιακό και εμπειρία στα αποθετήρια, την καταλογογράφηση και την ταξινόμηση ζητά για σύμβαση ορισμένου χρόνου το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Απαραίτητη η αποδεδειγμένη καλή γνώση αγγλικών.
Πληροφορίες στο τηλεφωνικό κέντρο του Βήμα FM, 2113659995.
2011-10-26
2011-08-29
SOS εκπέμπει η Βιβλιοθήκη της “Εστίας Ν. Σμύρνης”
Ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής ιστορίας της Ν. Σμύρνης κινδυνεύει να σβήσει η πολιτική των τοπικών αρχόντων απέναντι στο ιστορικό σωματείο “Εστία Ν. Σμύρνης”.
2011-07-12
Ένα poke παραπάνω στην κόντρα Βιβλιοθηκονόμων και Εκπαιδευτικών Υπευθύνων Σχολικών Βιβλιοθηκών
Διαβάζοντας στο Greek Libraries μια ανάρτηση της κυρίας Πιτούλη, εκπαιδευτικού υπευθύνου σε σχολική βιβλιοθήκη, έπεσα πάνω σε ένα παλιότερο post της για την “μεταξύ μας κόντρα”. Κατ’ αρχάς, ένιωσα μια μικρή έκπληξη, καθώς ποτέ δεν είχα νιώσει εχθρικά προδιατεθειμένη προς τους εκπαιδευτικούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις σχολικές βιβλιοθήκες. Μετά σκέφτηκα πως ίσως να υφίσταται η κόντρα και απλά εγώ να μην το βλέπω έτσι. Προσπερνώντας, λοιπόν, την αρχική απορία, (και γνωρίζω αρκετά καλά ελληνικά ώστε να ξέρω πως η φράση αυτή αποτελεί σχήμα οξύμωρο) είπα να πάω παρακάτω. Έμαθα, λοιπόν, πως η κυρία Πιτούλη είναι μια αξιοπρεπής κυρία που δεν ασχολείται με σχόλια ανωνύμων εκτός από τις φορές που αποφασίζει να ασχοληθεί τελικά. Θεωρεί πως κάποιοι βιβλιοθηκονόμοι δεν έχουν το αίσθημα της αιδούς.
Δε διαφωνώ με τ’ ότι η ανωνυμία δεν τιμά κανέναν. Συμφωνώ πως η άποψη κάποιου αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα όταν την υπογράφει. Το έχω πει άλλωστε πολλές φορές και όλοι γνωρίζετε πως αυτός είναι και ο λόγος που υπογράφω όλα μου τα post. Ακόμα, δε διαφωνώ απόλυτα με την ιδέα κάποιων συναδέλφων που υποστηρίζουν την άποψη ότι όντως μπορεί να υπάρχουν σχολικές βιβλιοθήκες στις οποίες οι υπεύθυνοι καθηγητές επέλεξαν τη διεκδίκηση της θέσης με την προσδοκία να λουφάρουν. Δεν ξέρω αν αυτό είναι πραγματικά εφικτό και φυσικά δε θα μπορούσα να το πω γενικά για όλους. Όπως υπάρχουν βιβλιοθηκονόμοι που λουφάρουν σε βιβλιοθήκες (και μπορείτε συνάδελφοι να διαφωνήσετε όσο θέλετε μαζί μου), έτσι υπάρχουν και καθηγητές στις σχολικές βιβλιοθήκες αλλά και επαγγελματίες σε όλους τους κλάδους που λουφάρουν. Είναι θέμα ανθρώπου και όχι επαγγελματικής ομάδας. Η ευσυνειδησία και η αξιοπρέπεια δεν είναι ιδιότητες που προσκτώνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και κατ’ επέκταση δεν ορίζονται από το πτυχίο και τις περγαμηνές του καθενός. Θα ήθελα να ενημερώσω την κυρία Πιτούλη, πως δεν υπάρχουν μόνο εκπαιδευτικοί με ένα ή δύο πτυχία και μεταπτυχιακό αλλά υπάρχουν και βιβλιοθηκονόμοι. Υπάρχουν ακόμη, οι εκπαιδευτικοί εκείνοι που αντιμετώπισαν την αγάπη τους για τη βιβλιοθήκη με την απολύτως υπεύθυνη στάση που τους ώθησε στη λήψη ενός δεύτερου πτυχίου ή μεταπτυχιακού στη βιβλιοθηκονομία / επιστήμη της πληροφόρησης.
Τώρα, σε ό,τι αφορά την ύπαρξη της κόντρας αυτής καθαυτής, για ’μένα είναι συνολικά μια ανοησία. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και έγκειται στις ακόλουθες παραμέτρους:
1. Είναι γεγονός πως ο αριθμός των εκπαιδευτικών πλεονάζει και οι βιβλιοθήκες έδωσαν την ευκαιρία στην πολιτεία να αξιοποιήσει κάποιους απ’ αυτούς στις βιβλιοθήκες. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των εκπαιδευτικών είναι τόσο μεγάλος που σε μια ψηφοθηρική θεώρηση του θέματος, είναι προφανές ποιος κλάδος από τους δύο (καθηγητές vs βιβλιοθηκονόμοι) συμφέρει να εξυπηρετηθεί.
2. Οι σχολικές βιβλιοθήκες όλου του κόσμου στελεχώνονται τόσο με καθηγητές όσο και με βιβλιοθηκονόμους. Και μάλιστα, στο εξωτερικό, όπου η επιστήμη της πληροφόρησης είναι κατά κανόνα αντικείμενο μεταπτυχιακών σπουδών, δεν θα μπορούσε εύκολα σε μια σχολική βιβλιοθήκη να σταθεί ένας βιβλιοθηκονόμος χωρίς γνώσεις παιδαγωγικής ούτε και ένας εκπαιδευτικός χωρίς γνώσεις πληροφόρησης.
Συνεπώς, κατ’ εμέ, δεν έπρεπε να μιλάμε για κόντρα ανάμεσα σε βιβλιοθηκονόμους και καθηγητές υπεύθυνους των σχολικών βιβλιοθηκών αλλά για κόντρα της πολιτείας και της πολιτικής για τις σχολικές βιβλιοθήκες με το εμπλεκόμενο ανθρώπινο δυναμικό, δηλαδή εκπαιδευτικούς και βιβλιοθηκονόμους από κοινού. Γιατί εμένα, αυτό που μ’ ενδιαφέρει είναι πραγματικά η ένταξη της βιβλιοθήκης στην φιλοσοφία του εκπαιδευτικού μας συστήματος και όχι τα ξεκατινιάσματα μεταξύ ανωνύμων και μη.
Α!!! Και για να μην το ξεχάσω, ίσως να ήταν καλό και χρήσιμο κάποιοι από τους πραγματικά πολύ άξιους καθηγητές, με το εξαίρετο ήθος και την κατάρτιση να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες γιατί οι μαθητές που επισκέπονται τη δημοτική βιβλιοθήκη στην οποία εργάζομαι, πραγματικά χρειάζονται τα φώτα και την καθοδήγησή τους. Τουλάχιστον, έτσι, θα αποφευχθεί και η δημιουργία νέων ανωνύμων που θα μπαίνουν “άκριτα σε σχολές”, ή θα τους “τάζουν λαγούς με πετραχήλια”.
Αυτά και καλή δύναμη με τη ζέστη!
2011-06-29
Διαβούλευση για τη διανομή και κοστολόγηση διδακτικών βιβλίων: Άρθρο 1. Έννοια Συγγράμματος
Νομίζω πως αυτό που λείπει από την ελληνική παιδεία είναι η σύνδεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τη βιβλιοθήκη. Τεράστια κονδύλια δαπανώνται για να έχει κάθε μαθητής/σπουδαστής το δικό του βιβλίο, το οποίο είναι δωρεάν και κατά συνέπεια, συχνά δεν το εκτιμά όσο πρέπει. Τεράστια κονδύλια δαπανώνται και για συγγράμματα τα οποία πολλοί φοιτητές παίρνουν επειδή τα δικαιούνται και είτε δεν τα ανοίγουν ποτέ γιατί πρόκειται για αιώνιους φοιτητές είτε τα διαβάζουν επιδερμικά γιατί προτιμούν τις σημειώσεις των καθηγητών που στην πραγματικότητα έχουν και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από το βιβλίο.
2011-06-14
Βιβλιοθηκονομία & Πληροφόρηση: Έρευνα για το Web 2.0
Ανακοίνωση της ΕΕΒΕΠ
- Υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη όλων των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών της χώρας. Η ισόρροπη αυτή ανάπτυξη στηρίζεται στην ομοιόμορφη ανάπτυξη συλλογών, επεξεργασία των βιβλιογραφικών πληροφοριών, τη δημιουργία ενιαίου ηλεκτρονικού καταλόγου ανοικτής πρόσβασης, τη χρήση κοινών εργαλείων βιβλιογραφικής και θεματικής επεξεργασίας των τεκμηρίων κ.λπ.
- Αναπτυχθούν σύγχρονες υποδομές πληροφορικής και δικτύωσης στις Δημοτικές /Δημόσιες Βιβλιοθήκες της Ελλάδος και η λειτουργική τους διασύνδεση με τις άλλες κατηγορίες ελληνικών βιβλιοθηκών.
- Δημιουργηθούν & αναπτυχθούν συνεργατικές δράσεις για την υποστήριξη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών με τη δημιουργία κεντρικού συνεργατικού βιβλιογραφικού καταλόγου ελληνικών Δημοτικών Βιβλιοθηκών ως υποσυστήματος ενός Εθνικού Καταλόγου Βιβλιοθηκών.
- Οι δημοτικές/δημόσιες βιβλιοθήκες στελεχωθούν από εξειδικευμένο προσωπικό.
- Οι δημοτικές/δημόσιες βιβλιοθήκες αναδείξουν, προβάλουν και αξιοποιήσουν τα πολιτιστικά αποθέματα των τοπικών κοινωνιών με τη ανάπτυξη και διαχείριση κοινής πλατφόρμας φιλοξενίας και διάθεσης ψηφιακού ή ψηφιοποιημένου υλικού για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Europeana.
- Οι βιβλιοθήκες παρέχουν σύγχρονες υπηρεσίες προς τον πολίτη στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, της πληροφοριακής παιδείας, της προώθησης της φιλαναγνωσίας κλπ.
- Υπάρξει ισότιμη συμμετοχή των βιβλιοθηκών στην κατανομή των πόρων για τον πολιτισμό και συντονισμός των δράσεων που αναλαμβάνουν.
2011-06-02
Να φρικάρω… να μη φρικάρω…
Έλαβα το εξής:
“Αθήνα, 1 Ιουνίου 2011
Αρ. Πρωτ.: 3017
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕΒΕΠ
Συνάδελφοι,
μετά από ενημέρωσή από μέλη μας και σχετικά ερωτήματα τους προς το ΔΣ της ΕΕΒΕΠ αναφορικά με ερωτηματολόγιο που διακινήθηκε προς τις δημοτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία "Future Library", θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή σχετικά με τιν αποστολή κρίσιμων πληροφοριών και υπηρεσιακών δεδομένων προς επεξεργασία από την παραπάνω ιδιωτική εταιρεία.
Το Δ.Σ. της ΕΕΒΕΠ διατηρεί την επιφύλαξή του ως προς τις ενέργειες αυτές και θα επανέλθει με κατάθεση συγκεκριμένων θέσεων σχετικά με τις εν λόγω δράσεις πριν την καταληκτική ημερομηνία αυτών.
Παρακαλούνται τα μέλη της ΕΕΒΕΠ όπως αναμένουν τις θέσεις του ΔΣ πριν από την λήψη των όποιων αποφάσεών τους.
Με τιμή,
Το ΔΣ της ΕΕΒΕΠ”
Και φυσικά, πάλι γέμισα απορίες…
- Ποιος πανικοβάλλεται τόσο λαμβάνοντας ένα ερωτηματολόγιο από το Future Library ώστε να το αναφέρει στην ΕΕΒΕΠ;
- Ποια δεδομένα που αφορούν τις δημοτικές και τις δημόσιες βιβλιοθήκες στην εποχή της “Διαύγειας” είναι τόσο κρίσιμες ώστε να μην επιτρέπεται να απαντήσουμε;
- Τι απέγινε με την επικοινωνία και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των βιβλιοθηκών και γιατί άλλη μια φορά η ΕΕΒΕΠ επιδεικνύει τρομολαγνία σε ό,τι αφορά στο Web2 και στα εργαλεία του;
- Από πότε η καταλληλότητα ενός ερωτηματολογίου κρίνεται όχι από το περιεχόμενό του αλλά από το ποιος το διεξάγει (και μάλιστα, όταν δεν υπάρχει ο κίνδυνος κερδοσκοπίας εις βάρος των ερωτηθέντων;)
- Και τέλος, η ΕΕΒΕΠ δεν αισθάνεται πως υπάρχουν πιο σοβαρά προβλήματα στον κλάδο να ασχοληθεί απ’ το να κάνει υποδείξεις σε (θεωρητικά τουλάχιστον) νοήμονες επιστήμονες για το αν θα πρέπει ή όχι να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο που δημιούργησαν άλλοι επιστήμονες του κλάδου; Εκτός, πια κι αν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΒΕΠ αγνοούν ποιος κρύβεται πίσω από το Future Library και συνεπώς είναι κάπως λογικό να φοβούνται το άγνωστο. Τώρα, κατά πόσον είναι δυνατόν να αγνοούν κάτι τέτοιο, ειδικά όταν η ίδια η πρόεδρος του ΔΣ και συνεπώς της Ένωσης είναι μέλος της κοινότητας του Future Library… άλλο θέμα, στο οποίο δεν είναι η θέση μου να δώσω απάντηση.
Όπως είπα, εγώ απορίες έχω και τις εκφράζω. Τα σχόλια δικά σας, όπως επίσης δικός σας και ο χώρος για πιθανές λύσεις στις απορίες μου…
2011-05-21
Μήνυμα από την ΕΕΒΕΠ (Για να μη λέτε ότι αναφέρομαι μόνο στα αρνητικά)
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με την παρούσα το Δ.Σ. της ΕΕΒΕΠ είναι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσει ότι στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη των Επιτροπών της IFLA και συγκεκριμένα στην Επιτροπή "Management of Library Associations", στην οποία είχε θέσει υποψηφιότητα ο αντιπρόεδρος της ΕΕΒΕΠ συνάδελφος Γιώργος Γλωσσιώτης, εκλέχθηκε. Η εκλογή του συναδέλφου είναι μεγάλη τιμή πρώτιστα για τον ίδιο και μετά για την χώρα μας και το ΔΣ του εύχεται καλή δύναμη.
Με την εκλογή αυτή του συναδέλφου, πιστεύουμε ότι δεν είναι μόνο προσωπική επιτυχία για τον ίδιο αλλά και για τον κλάδο. Θεωρούμε επίσης ότι είναι αποτέλεσμα της συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας της ΕΕΒΕΠ όλα αυτά τα χρόνια στην IFLA καθώς η συμμετοχή μας αυτή δεν ήταν σιωπηρή, αλλά περιλάμβανε εποικοδομητικές προτάσεις τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Θέλουμε να τονίσουμε ότι η συμμετοχή της ΕΕΒΕΠ στους διεθνείς οργανισμούς IFLA και EBLIDA τα τελευταία χρόνια είναι σημαντική και ουσιαστική καθώς συμμετέχει πάντα με εποικοδομητικές προτάσεις στα παραπάνω όργανα.
Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι η εκλογή του συναδέλφου Γιώργου Γλωσσιώτη είναι και απόρροια της μέχρι τώρα παρουσίας και δράσης μας. Είμαστε βέβαιοι ότι ο συνάδελφος θα ανταπεξέλθει με συνέπεια και επιτυχία στα νέα του καθήκοντα, άλλωστε αυτό το εγγυάται η απρόσκοπτη δουλειά του τα τελευταία χρόνια στο ΔΣ της ΕΕΒΕΠ, από όποια θέση και αν υπηρέτησε.
Η ΕΕΒΕΠ θα συνεχίσει να συμμετάσχει ως εθνικός εκπρόσωπος στις διεθνείς οργανώσεις, να καταθέτει προτάσεις και να επιδιώκει συνεργασίες επ' ωφελεία της ελληνικής βιβλιοθηκονομικής κοινότητας, όπως πράττει ήδη τα τελευταία χρόνια.
Για το ΔΣ
Χριστίνα Κυριακοπούλου
Πρόεδρος
Δημήτρης Πολίτης
Γενικός Γραμματέας
2011-05-12
Τι μ’ έπιασε πάλι σήμερα…
Μια στο τόσο με πιάνει μια κρίση και μπαίνω στο site της Ένωσης (ναι, στην ΕΕΒΕΠ αναφέρομαι). Σήμερα μ’ έπιασε μετά από μια σχετική συζήτηση που είχα με μια φίλη. Αναρωτήθηκα, λοιπόν, στην Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης, ποιοι δικαιούμαστε να εγγραφόμαστε ως μέλη;
Πληροφορήθηκα λοιπόν από το site ότι μέλη εγγράφονται “Όλοι οι απόφοιτοι των σχολών Bιβλιοθηκονομίας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν να γίνουν μέλη της Ένωσης υποβάλλοντας τη σχετική αίτηση”. Επίσης, “Οι φοιτητές των σχολών βιβλιοθηκονομίας μπορούν να εγγραφούν ως δόκιμα μέλη με ετήσια συνδρομή 10 ευρώ”. Και όπως ήταν φυσικό (ή όπως εμένα μου φαίνεται φυσικό) μού προέκυψαν κάποιες απορίες.
Κατ’ εμέ, Βιβλιοθηκονόμοι και Επιστήμονες της Πληροφόρησης είναι εκτός από τους αποφοίτους των 2 ΤΕΙ και του 1 ΑΕΙ της χώρας όλοι οι απόφοιτοι του κλάδου που προέρχονται από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Επιστήμονες της Πληροφόρησης είναι και όσοι έχουν άλλο κύριο πτυχίο και μεταπτυχιακό στην Επιστήμη της Πληροφόρησης. Αλλά πόσο δεν είναι Βιβλιοθηκονόμοι / Επιστήμονες Πληροφόρησης προσωπικότητες του χώρου που εργάζονται για χρόνια σε βιβλιοθήκες χωρίς πτυχίο; Πόσο περισσότερο “Βιβλιοθηκονόμος” είναι κάποια κυρία που τελείωσε τη ΧΕΝ (δεν το λέω προσβλητικά, όλοι εκτιμούμε το έργο που προσέφεραν στις Ελληνικές Βιβλιοθήκες την εποχή που η Βιβλιοθηκονομία δεν υπήρχε ως τμήμα σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) ή ένας πτυχιούχος ΤΕΙ με βαθμό πτυχίου 5.00 από κάποιον άνθρωπο που εργάζεται 20 χρόνια σε μια βιβλιοθήκη, παράγει έργο, ενημερώνεται και εκσυγχρονίζει τόσο τις γνώσεις όσο και τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης στην οποία εργάζεται;
Υπάρχουν συνάδελφοι (και θα επιμένω να τους αποκαλώ έτσι όσο θα υπάρχουν και θα παράγουν έργο για τις ελληνικές βιβλιοθήκες) που χωρίς να έχουν πτυχίο κάποιας σχολής Βιβλιοθηκονομίας είναι πολύ περισσότερο κατηρτισμένοι και ικανοί από κάποιον που μπήκε κάποτε τυχαία στη σχολή, την έβγαλε νύχτα με ένα 5αράκι και έπιασε πριν από 20 χρόνια μια καρέκλα πίσω από ένα γραφείο σε κάποια βιβλιοθήκη και δεν κουνήθηκε ποτέ από εκεί. Πριν βιαστείτε να μου πείτε ότι ανοίγω τους ασκούς του Αιόλου και με αυτά που γράφω υπονοώ πως πρέπει οι πόρτες των βιβλιοθηκών να είναι ανοιχτές σε μη ειδικευμένους επιστήμονες, σας προλαβαίνω λέγοντας πως οι γενικεύσεις είναι συνήθως πολύ επικίνδυνες. Δεν μπορεί η ΕΕΒΕΠ να θεωρεί ανίκανους να χριστούν μέλη της τα ίδια πρόσωπα που επιλέγει για να μας επιμορφώνουν. Δε λέω να καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας άνθρωποι που προέρχονται από άλλους κλάδους, τουλάχιστον δε λέω να είναι αυτός ο κανόνας. Πρέπει όμως να υπάρχουν και εξαιρέσεις. Οι ελληνικές βιβλιοθήκες είναι γεμάτες από ανθρώπους που δεν πέρασαν ποτέ το κατώφλι ούτε της ΣΔΟ ούτε της Αρχειονομίας, δίνουν, όμως, τη ζωή τους για τις βιβλιοθήκες και προσπαθούν μη έχοντας το αντίστοιχο πτυχίο να καλύψουν το κενό που αυτό αφήνει με διαρκή ενημέρωση και επιμόρφωση στα θέματα του κλάδου.
Πόσο, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν θέση στην Ένωση; Και αν κάνω λάθος και γίνονται δεκτοί ως μέλη της Ένωσης, προκύπτει μια νέα απορία μου: Με ποια κριτήρια αποφασίζεται το ποιος μη πτυχιούχος θα γίνει δεκτός και ποιος όχι, απ’ τη στιγμή που γνωρίζω τουλάχιστον ένα πρόσωπο που εμπίπτει στην παραπάνω κατηγορία και δεν έχει γίνει μέλος της Ένωσης παρά την υποβολή της σχετικής αίτησης;
Αν, όμως, δεν κάνω λάθος, θέτω έναν ακόμη προβληματισμό: η ΕΕΒΕΠ δεν έχει δραστικό ρόλο στην υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, ή τέλος πάντων, δεν έχει τόσο δραστικό όσο χρειαζόμαστε, καθώς, μπορεί μεν να το ευαγγελίζεται αλλά δεν βλέπω να το πληροί. Δεν έχει πετύχει την “επάνδρωση” των βιβλιοθηκών μόνο με πτυχιούχους των σχολών Βιβλιοθηκονομίας, οπότε δεν βλέπω και σύγκρουση συμφερόντων, για ποιο λόγο, με την οικονομική κρίση που βιώνει ως φορέας αρνείται ακόμα την εγγραφή μελών που εργάζονται στις βιβλιοθήκες (και αυτό είναι ένα γεγονός που δεν θα πάψει να υφίσταται σύντομα) διαιωνίζοντας αυτή της τη δυσχέρεια;
Και μιας και έπιασα το οικονομικό, γιατί δεν ξεκινάμε από τη συστολή των δαπανών που είναι και το trend της εποχής; Δεν έχω αξιωθεί ακόμα να πάω στα καινούρια γραφεία της Ένωσης αλλά δεν το βρίσκω απαραίτητο να ενοικιάζεται χώρος στο Κολωνάκι ο οποίος λειτουργεί ελάχιστες ώρες. Δεν το βρίσκω απαραίτητο να εκδίδουμε έντυπο περιοδικό που στοιχίζει χιλιάδες ευρώ αντί του να επενδύουμε στην επιμόρφωση των συναδέλφων με πραγματικά σεμινάρια στα οποία δε θα ζητάμε την εθελοντική συνεισφορά των εισηγητών (όπως είχε γίνει σε προηγούμενο κύκλο σεμιναρίων για τον οποίο έλαβα πρόσκληση για να δηλώσω συμμετοχή). Στις εποχές που ζούμε, πρέπει να υπάρχει ένας εξορθολογισμός των δαπανών. Δεν μπορεί να δίνω 20 ευρώ συνδρομή για να μού εξασφαλίζεται ένα άθλιο περιοδικό όπου σπάνια εμφανίζονται αξιόλογα άρθρα (και πώς να μην είναι σπάνια αφού η ίδια του η έκδοση γίνεται σπάνια). Δεν μπορεί να συνεχίζουμε όλοι οι βιβλιοθηκονόμοι, με μεγάλο αριθμό συναδέλφων ανάμεσά μας να βιώνουν την ανεργία, να δίνουμε αυτά τα 20 ευρώ το χρόνο απλά για να έχουν κάποιοι την ευκαιρία να συστήνονται ως πρόεδροι ή στελέχη ΔΣ και να κυκλοφορούν στο Κολωνάκι, ούτε για να βάζουν στο βιογραφικό τους δημοσιεύσεις σε ένα περιοδικό με impact factor… πόσο είπαμε;
Αυτά και σταματάω γιατί μάλλον θα μαυρίσω ακόμα περισσότερο μια ήδη συννεφιασμένη μέρα.
Καλημέρα σας!
2011-03-21
Γενική συνέλευση ΕΕΒΕΠ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Καλούνται τα μέλη της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης σε τακτική Γενική Συνέλευση που θα γίνει το Σάββατο 26 Μαρτίου, στις 11:00 στα γραφεία της ΕΕΒΕΠ (Σκουφά 52 Αθήνα, 1ος όροφος).
Θέματα ημερήσιας διάταξης:
1. Απολογισμός δράσης Δ.Σ
2. Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής
3. Προγραμματισμός δράσης 2011
Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί το Σάββατο 9 Απριλίου 2011, στις 11:00 στα γραφεία της ΕΕΒΕΠ (Σκουφά 52 Αθήνα, 1ος όροφος).
Παρακαλούνται τα μέλη της Ένωσης όπως επικοινωνήσουν με τα γραφεία της ΕΕΒΕΠ (Τρίτη και Πέμπτη 17:30 – 19:30) για ενημέρωσή τους σχετικά με την κατάσταση μέλους και διευθέτηση τυχόν εκκρεμοτήτων.
Για το ΔΣ της ΕΕΒΕΠ
Η Πρόεδρος: Χρ. Κυριακοπούλου
Ο Γεν. Γραμματέας: Δημ. Πολίτης
Εγώ, μια απορία έχω: ποιος είχε την έμπνευση να κανονιστεί η Γενική Συνέλευση το Σάββατο ενός τριημέρου που ο κόσμος θα λείπει; Πολύ θα ήθελα να πάω, έχω ήδη δηλώσει πόσο αλλά αυτό το Σάββατο, σίγουρα δεν μπορώ. Οπότε ελπίζω να επαναληφθεί στις 9/4.
2011-03-02
Μυστική λέσχη... ανάγνωσης
Διαδώστε το!!!
Καλημέρα!
2011-02-16
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου στο Facebook
2011-02-15
Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε…
Χθες ήταν η πρώτη μέρα μετά τη λήξη των “συμβάσεων έργου” των βιβλιοθηκονόμων αλλά και συμβασιούχων άλλων κλάδων του ΤΕΕ. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, όπως και πολλές άλλες δημόσιες υπηρεσίες, μετά από χρόνια “αξιοποίησης” συμβασιούχων για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών, είπε το οριστικό, απ’ ό,τι ακούγεται ως τώρα, αντίο σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που το στήριξαν με τη δουλειά τους τα τελευταία χρόνια.
Οι συμβασιούχοι του ΤΕΕ, με αφορμή τη χθεσινή μέρα “αγάπης” (εγώ νόμιζα ότι μέρες αγάπης είναι τα Χριστούγεννα και το Πάσχα αλλά μάλλον είναι και η μέρα της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου) τύπωσαν την παρακάτω αφίσα.
Το μόνο που μένει να πω είναι… Happy Valentine’s day?
Ήμαρτον!
2011-02-07
Mea culpa: No comments
2011-01-30
2011-01-25
Δωρεάν ηλεκτρονικά μαθήματα για τη δημιουργία Ψηφιακών Συλλογών
2011-01-19
Ανάρτηση - Παράκληση
Ημερίδα με θέμα "Ανοικτό Λογισμικό"
2011-01-05
Ευχαριστίες προς όλους του φίλους της Ευωνύμου
2011-01-03
Διάρρηξη στην Ευώνυμο Βιβλιοθήκη
Ευώνυμος
Οικολογική Βιβλιοθήκη
Αγ. Ασωμάτων 9, Θησείο
Ευώνυμος: Κλειστή λόγω διάρρηξης (...και λόγω, κυρίως, κρατικής αναλγησίας)
Απόψε τη νύχτα, μεταξύ Σαββάτου 1/1 και Κυριακής 2/1/2011, έγινε διάρρηξη στην Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη. Οι άγνωστοι διαρρήκτες αφαίρεσαν κυρίως ηλεκτρονικό εξοπλισμό και καθιστούν πλέον αδύνατη τη λειτουργία της. Η ζημιά που έγινε, πέραν της οικονομικής που αφορά στην αξία των κλαπέντων, είναι πολύ μεγαλύτερη αφού στα κλαπέντα μηχανήματα υπήρχε εγκατεστημένο λογισμικό για τις βασικές λειτουργίες της (βιβλιογραφική βάση δεδομένων, ψηφιοποίηση βιβλίων κλπ.), έστω κι αν αυτό δεν έχει οικονομική αξία για τους πιθανούς κλεπταποδόχους. Η αναστάτωση στους χώρους της βιβλιοθήκης είναι τέτοια που θα χρειαστεί πολύς καιρός για να τακτοποιηθούν όλες οι συλλογές και τα αρχεία της βιβλιοθήκης.