2010-12-24

12 Τρόποι που κάνουν τις βιβλιοθήκες καλές για τη χώρα


Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για το ρόλο των βιβλιοθηκών. Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε ως ιστορία στο American Libraries, το Δεκέμβρη του 1995. Εγώ το βρήκα προσαρμοσμένο από τον Leonard Kniffel (αναρτήθηκε 21/12/2010 στο American Libraries Magazine). Το μετέφρασα ώστε να μπορεί να αναδημοσιευτεί από περισσότερους. Η μετάφραση είναι σχεδόν κατά λέξη, με κάποιες εξαιρέσεις, απαραίτητες για τη χάρη του κειμένου. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να διαβάσετε και το ενδιάμεσο κείμενο του Kniffel εδώ.
Οι Αμερικανοί αγαπούν τις βιβλιοθήκες τους και η πρόοδος της τεχνολογίας έχει πολλαπλασιάσει τους τρόπους με τους οποίους οι βιβλιοθήκες βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στις κοινότητές τους. Είτε είναι σε ένα δημοτικό σχολείο ή ένα πανεπιστήμιο, ένα μουσείο ή μια εταιρεία, δημόσιες ή ιδιωτικές, οι βιβλιοθήκες του έθνους προσφέρουν δια βίου μάθηση. Για τους υποστηρικτές της βιβλιοθήκης, φίλους, δοιηκητικούς, διαχειριστές, μέλη του διοικητικού συμβουλίου, χρήστες, και εθελοντές - το περιοδικό American Libraries προσφέρει αυτό το δώρο των 12 ιδανικών, προς τα οποία βιβλιοθηκονόμοι προσανατολίζονται, δεδομένου ότι παρέχουν πλήρη πρόσβαση στα πρακτικά της ανθρώπινης ύπαρξης. Είμαστε όλοι απαραίτητοι, σε ένα πνεύμα υπερηφάνειας και ελευθερίας, για να διατηρηθούν οι βιβλιοθήκες ως μια ζωντανή πραγματικότητα σε μια ελεύθερη χώρα του 21ου αιώνα.

2010-12-21

Νέο άρθρο του κ. Μπασκόζου

Ο κ. Μπασκόζος, τηρώντας την δέσμευσή του να επανέλθει στο θέμα, το έκανε στο Βήμα της Κυριακής (που κυκλοφόρησε εκτάκτως την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου), με αναφορά και σε επιστολές που έλαβε από συναδέλφους βιβλιοθηκονόμους:

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ

Ι. Ν. ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ | Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

2010-12-09

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ “Ανοικτή Πρόσβαση: Έρευνα - Εκπαίδευση - Δημόσια Δεδομένα” (16-17 Δεκεμβρίου, ΕΙΕ)

clip_image001

Διεθνές Συνέδριο με τίτλο “Ανοικτή Πρόσβαση: Έρευνα – Εκπαίδευση – Δημόσια Δεδομένα” διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT), στις 16-17 Δεκεμβρίου 2010 στην Αθήνα 
(Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασιλέως Κωνσταντίνου 48). Το συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον οργανισμό SPARC Εurope (Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition)και την Ένωση Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Βιβλιοθηκών (LIBER).

2010-12-07

Προς συντάκτη αλληλλογραφίας της ΕΕΒΕΠ:

Κύριε / Κυρία (προς όποιον τέλος πάντων μου στέλνει αυτά τα απαράδεκτα e-mail)
Έλαβα το ακόλουθο μήνυμα:

Εκ μέρους της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Επιτροπής Εθνικής Πολιτικής της ΕΕΒΕΠ σας κοινοποιούμε συνημμένα:
1. Το πλαίσιο που περιλαμβάνει τις θέσεις - προτάσεις για τη διαμόρφωση Εθνικής Πολιτικής Βιβλιοθηκών στη χώρα μας το οποίο παρουσιάστηκε σε ειδική συνεδρία που οργανώθηκε από την Ένωση στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Ιωάννινα, 25 Σεπτεμβρίου 2008).
2. Το κείμενο που εκφράζει την συμβολή της Ένωσης στη διαβούλευση του Υπουργείου Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την ανάγκη σχεδιασμού μιας Νέας Πολιτικής Βιβλιοθηκών και Αρχείων.

2010-12-03

Τι βοήθημα να αγοράσω;

Μου έστειλαν ένα mail. Όλα τα κακά, σήμερα, από την ηλεκτρονική μου επικοινωνία με βρίσκουν... Έλεγε πως υπάρχει νόμος που προβλέπει την διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας στις 3 τάξεις του γυμνασίου και μάλιστα στο ΦΕΚ δημοσιεύεται το περιεχόμενο της ύλης, από πλευράς θεματικών ενοτήτων. Το μήνυμα, φυσικά, μιλούσε και για διάφορα σενάρια συνωμοσίας. Κάτι τέτοια, συνηθίζω να τα παίρνω για φάρσες. Εν τούτοις, μπήκα στον πειρασμό και μπήκα στο Εθνικό Τυπογραφείο να κατεβάσω το σχετικό ΦΕΚ. Πρόκειται για το 867 / 10-8-2006 (για να σας διευκολύνω έχω συνδέσει τον αριθμό απευθείας με τη σελίδα του download).

Άλλ’ αντ’ άλλων!

Άλλα είχα σκοπό να γράψω σήμερα και με άλλα θα ξεκινήσω. Μια συνάδελφος, το πρωί, μου έστειλε αυτό το link. http://www.psifiakiellada.gr/
Πολύ εντυπωσιακό, δεν μπορώ να πω! Κλικάρω κι εγώ τα όμορφα κτίρια της Παιδείας και του Πολιτισμού. Και προς μεγάλη μου χαρά βρίσκω ενότητα βιβλιοθήκες! Ναι, ναι, μεγάααααλη χαρά!
Ανοίγω λοιπόν τις βιβλιοθήκες και βλέπω καμιά 30αριά (με το μάτι, δεν τα μέτρησα) link προς βιβλιοθήκες. Κι έρχομαι και αναρωτιέμαι… Μόνο τόσες ακαδημαϊκές έχουμε; Δημοτική υπάρχει μόνο του Δήμου Θεσσαλονίκης; Νομίζω πως ακόμα και οι Δημόσιες είναι λιγότερες απ’ όσες πραγματικά υπάρχουν (π.χ. ξέρω πως υπάρχει Δημόσια Βιβλιοθήκη στη Δημητσάνα και στην Κέρκυρα (κι αυτό γιατί τις έχω επισκεφθεί, δηλαδή).

2010-12-01

Από: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ προς acadelib

Αγαπητοί συνάδελφοι,
το επισυνταπτόμενο αρχείο  περιέχει τη στάση  4 εκ των 9 μελών του ΔΣ ΄Ενωσης, στα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, τα οποία δεν θα είχαν συμβεί αν το ΔΣ ακολουθούσε προτάσεις και πολιτικές, τις ψήφιζε και τις υιοθετούσε γιατί τότε και η Πρόεδρος θα είχε μία ορισμένη πολιτική να ακολουθεί και αυτή θα παρουσίαζε και θα υποστήριζε, αντί για την προσωπική της άποψη που δημοσιεύθηκε στο Βήμα.
Το ότι είχαμε αυτό το αποτέλεσμα, δε είναι τυχαίο, αλλά προκύπτει από την ίδια τη λειτουργία του συμβουλίου, στο οποίο το προεδρείο, ανακοινώνει τα πεπραγμένα και δείχνει κείμενα για δράσεις  χωρίς προηγουμένως να τα έχει κοινοποιήσει σε όλα τα μέλη του ΔΣ προκειμένου να τα μελετήσουν ώστε να γίνει συζήτηση και να παρθούν κοινές αποφάσεις. Σε ό,τι τους έχει ζητηθεί, παραπέμπουν στον ιστότοπο της Ένωσης! Δηλαδή τα μέλη του Συμβουλίου για να ενημερωθούν και να μπορούν να αποφασίσουν για το οτιδήποτε, πρέπει να ψαχνουν στο σάιτ της Ένωσης όπου και δεν υπάρχει και τίποτα από όσα λένε!

2ος Κύκλος σεμιναρίων ΕΕΒΕΠ

Έλαβα το ακόλουθο μήνυμα:
H Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης, στο πλαίσιο των επιμορφωτικών της δράσεων, σας ενημερώνει για την πραγματοποίηση του 2ου κύκλου σεμιναρίων σε θέματα  σύγχρονων βιβλιοθηκονομικών υπηρεσιών και εφαρμογών.
Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν από τις 16.00 μ.μ. έως τις 19.00 μ.μ. στο Κέντρο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π., περιλαμβάνοντας θεωρητικό μέρος (2 ώρες) και πρακτική εφαρμογή  (1 ώρα, σε Η/Υ).

2010-11-30

Το blog της ΕΕΒΕΠ

Σήμερα, ψάχνοντας, έπεσα πάνω στο blog της ΕΕΒΕΠ. Φιλοξενείται στο http://eebep.blogspot.com/. Συνολικά, υπάρχουν 2 αναρτήσεις δημοσιευμένες. Η πρώτη ανακηρύσσει την έναρξη του blog. Η 2η, δημοσιευμένη την ίδια μέρα), αναγγέλλει το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών. Τελευταία ανάρτηση, λοιπόν, 20/7/2009 στις 7.41 π.μ.

2010-11-29

Μετά τη στήλη "Η Δουλειά μου" έρχεται η "Πίσω απ' τη βιτρίνα"

Άρθρο του Ι. Ν. Μπασκόζου στο Βήμα Βιβλίο. Πίσω απ' τη βιτρίνα αυτής της Κυριακής, 28/11/2010:
"Περικοπές παντού. Την ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο θα την πληρώσει και ο κόσμος του βιβλίου. Στη Νέα Υόρκη ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε περικοπές του προϋπολογισμού στον δήμο κατά 1,6 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του προβλέπονται απολύσεις μεγάλου αριθμού δημοτικών υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και πολλοί βιβλιοθηκάριοι. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη Βρετανία καθώς η κυβέρνηση των Συντηρητικών στο πλαίσιο περικοπών του προϋπολογισμού αναμένεται να απολύσει σχεδόν το ένα τέταρτο των υπαλλήλων στις πολλές δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας.

2010-11-26

Θεσμικό πλαίσιο Δημοτικών Βιβλιοθηκών

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕΒΕΠ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ  ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ΄'
H Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης, με δεδομένο ότι στο υπάρχον σχέδιο διοικητικής αναδιάρθρωσης του σχεδίου Καλλικράτης δεν υπάρχει καμία αναφορά για τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες, εκφράζει την μεγάλη της ανησυχία, γιατί δεν διασφαλίζεται η ένταξη και η θεσμική κατοχύρωση τους στους νέους ΟΕΥ των Δήμων και των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ που θα δημιουργηθούν μετά την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης.

2010-11-22

Στήλη “Η Δουλειά μου” στο ΒΗΜagazino

Όσοι είστε πιστοί στο blog μου, είχατε δει την πρόσκληση που είχα απευθύνει για να ψηφίσετε το άρθρο μου στο BHMagazino για το επετειακό τεύχος της 17ης Οκτωβρίου 2010. Μπορεί το άρθρο να μη δημοσιεύθηκε αλλά δεν ήταν αυτός ο αυτοσκοπός μου. Ο λόγος που έγραψα το συγκεκριμένο άρθρο (όχι η καλύτερη δουλειά μου, ομολογώ) ήταν το να κάνω τους συντάκτες του περιοδικού να ανακαλύψουν… την ύπαρξή μας. Και απ’ ό,τι φάνηκε αυτή την Κυριακή, 21/11/2010, μας ανακάλυψαν. Ήταν μεγάλη η χαρά μου να δω στα περιεχόμενα του περιοδικού στην προαναφερθείσα στήλη τη φράση “αναζητεί τα μυστικά της βιβλιοθηκονόμου”.

2010-11-03

19ο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Για όσους δεν πρόλαβαν να εγγραφούν για την παρακολούθηση του συνεδρίου ή για όσους που δεν μπορούν να παραβρεθούν για άλλους λόγους, γίνεται ζωντανή αναμετάδοση του συνεδρίου από τον διαδικτυακό τόπο του Συνεδρίου.

Enjoy!!!

2010-10-03

Διαμαρτυρία για το σχέδιο προγράμματος στο Λύκειο

Οι καθηγητές Πληροφορικής υπογράφουν το κείμενο της ΠΕΚΑΠ, διαμαρτυρόμενοι για τις επιδιώξεις που διαφαίνονται από το σχέδιο, σχετικά με τη δομή του Νέου Λυκείου.

Πλήρες κείμενο: http://pekap.posterous.com/29569963

Νομίζω πως όλοι πρέπει να υποστηρίξουμε την προσπάθεια. Δεν έχετε κουραστεί να βλέπετε τα παιδιά σας μονάχα να παίζουν στον υπολογιστή και να μην τον αντιμετωπίζουν σαν ένα σπουδαίο δυναμικό εργαλείο;
Εγώ, πάντως, δε θέλω να βλέπω έτσι πια τους αναγνώστες μου.

2010-09-28

Αγαπητοί φίλοι,

Επισκεφτείτε τη σελίδα http://www.tovima.gr/vimygazino/vimygazino.aspx

Στη στήλη «Η δουλειά μου» θα βρείτε το άρθρο μου Βιβλιοθηκονόμος: Τι είμαι και πού πάω;
Ψηφίστε το από αύριο 28/9 – 8/10 για να το δούμε όλοι μαζί δημοσιευμένο στο επετειακό τεύχος του ΒΗΜΑgazino, στις 17 Οκτωβρίου.

Ευχαριστώ,
Αφροδίτη

2010-06-17

Μια ανάρτηση με τα μυαλά στα κάγκελα!

Πριν από 3 χρόνια, είχα βρει ένα εργαλείο, το MindMap. Το είχα βρει από μια εφαρμογή του στη Wikipedia, όπου εισάγοντας το λήμμα που επιθυμούμε, δίνει ως αποτέλεσμα όλη την εννοιολογική δομή που το περιβάλλει (βλ. την ιστοσελίδα). Κατέβασα, λοιπόν, το MindMap και άρχισα να δουλεύω τις ιεραρχικές σχέσεις των όρων που βρίσκονται κάτω από την μητρική κατηγορία Information & Communications στον θησαυρό της UNESCO. Υπάρχει δυνατότητα να δει κανείς το γράφημα σε διαφορετικά μορφότυπα. Εδώ θα αναρτήσω όσα μπορώ, και τα υπόλοιπα, μπορώ να τα διαθέσω σε όποιον επιθυμεί με e-mail. Εκκρεμεί να φτιάξω τις σχέσεις Used For αλλά η χαρά μου δε με άφηνε να περιμένω. Έτσι, το αποτέλεσμα της ιεραρχικής δομής είναι το παρακάτω: